vestnik

Državni sekretar po obisku v Pomurju: "To je pravo razdejanje"

STA, 13. 7. 2023
Ministrstvo za obrambo
V Turnišču so si ogledali škodo.
Aktualno

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved, poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in poslanec Tine Novak, so si ogledali posledice četrtkovega neurja v Pomurju. Kot je po ogledu dejal Medved, je neurje povzročilo pravo razdejanje. "To so razsežnosti, ki jih zanesljivo občine same ne bodo mogle sanirati," je dejal in obljubil hiter odziv države.

Medved je po koncu obiska v Turnišču v izjavi za medije povedal, da je neurje razdejanje povzročilo vse od Bovca oziroma Posočja, preko Gorenjske, Koroške, celjske in savinjske doline, Mariborskega in v Prekmurju. "Ampak vsi skupaj smo dobesedno frapirani, koliko objektov je pravzaprav razkril ta vihar samo na murskosoboškem območju, več kot 100, od zasebnih hiš do javnih objektov, šol, vrtcev, celo policijsko postajo je razkrilo v Murski Soboti in seveda to so razsežnosti, ki jih zanesljivo občine same ne bodo mogle sanirati. Tega se lahko zavedamo že zdaj, ko seveda k oceni škode niti še nismo mogli pristopiti," je dejal Medved.

Župan Turnišča Borut Horvat je pojasnil, da se je nad njihovo občino malo po 16. uri razbesnela nevihta, nemudoma pa so aktivirali za intervencijo vse službe civilne zaščite, gasilcev, postopoma pa so na pomoč pri odstranjevanju posledic priskočili še iz različnih podjetij. Kot je dejal, poskušajo ob pomoči gasilcev in republiške civilne zaščite zdaj nekako pokriti vse stavbe, ljudem pomagajo tudi z materialom. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so z nesebično pomočjo pomagali vsem, ki so doživeli to ujmo.

"Dejansko so poškodovani vsi javni objekti v vasi Turnišče," je povedal. Občino sicer sestavljajo štiri vasi, od tega je ujma zajela dve. Poškodovanih - tudi posredno, zaradi podrtega drevja - je okoli 100 hiš, pri čemer ocenjujejo, da bo pri desetih hišah treba zamenjati celotno streho z ostrešjem vred. "Šola je spet odkrita, več kot 80 odstotkov kritine je neuporabne, saj jo je kar nekaj pometalo po sosednjih stavbah, kjer je tudi nastala škoda," je dejal župan.

TURNIŠČE
Ministrstvo za obrambo
Ogled škode v Turnišču.

Ravno 13. julija je sicer sedem let od zadnje naravne nesreče, ko je odkrilo celotno streho šole. Kot je dejal župan, so se s projektantom že pogovarjali o tem, kaj storiti, da do takih težav ne bi več prihajalo. "Ker vidimo, da dejansko so vetrovi in nalivi čedalje hujši," je dejal.

Poškodbe na šolskih objektih v Pomurju si bo v petek ogledal tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, ki se bo ustavil na Osnovni šoli Cankova, na Osnovni šoli Turnišče in na Biotehniški šoli Rakičan.

turnišče, neurje-julij-2023, planika, odkrite-strehe, vreme-toča-neurja, gasilci, civilna-zaščita
Jure Kljajić
Posledice neurja v Turnišču.

Ministrstvo za obrambo oziroma sile zaščite in reševanja v prvi fazi pomagajo prizadetim. "Seveda lahko predlagamo tudi povrnitev intervencijskih stroškov občinam. To se je prvič letos tudi že zgodilo ob majskih neurjih na mariborskem in Ptujskem oziroma Haloškem. In po tistem, kar vidimo tukaj, in po vseh poročilih in posnetkih celotnega dne tudi z drugih območij po Sloveniji - nenazadnje je bila prizadeta polovica države ali pa še več - bomo verjetno po tistem, ko bomo opravili še nekaj pogovorov, predlagali, da se občinam tudi tokrat povrnejo ti intervencijski stroški," je danes napovedal državni sekretar Medved.

Ker je prizadetih občin tokrat več, bo "morda kakšen dan dlje trajalo, ampak mi se bomo seveda potrudili, da te podatke zberemo čim prej", je obljubil.

Potem sledi tudi uradno ocenjevanje škode. Tudi tu pa je Medved dejal, da so ob majskih neurjih in nastalih plazovih na mariborskem, ptujskem in haloškem območju delali "s svetlobno hitrostjo" glede na pretekle izkušnje, tako bo prihodnji teden vlada že potrjevala uradno oceno škode. Te je bilo za nekaj več kot pet milijonov uradno ocenjene, vlada pa je doslej občinam izplačala 1,7 milijona evrov iz naslova intervencijskih stroškov. Poslanec Tine Novak, ki je bil pobudnik tega obiska, je ob tem izrazil zadovoljstvo nad hitrim odzivom države.


Vsem pripadnikom civilne zaščite in drugim, ki so priskočili na pomoč prizadetim v današnjih neurjih se je danes sicer javno, na novinarski konferenci ob robu obiska albanskega predsednika Bajrama Begaja, zahvalila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar.

neurje škoda obisk