vestnik

Državni svetnik protestira, ker se Prekmurje obravnava kot del Karpatskega bazena

Vestnik.si, 18. 3. 2022
Jure Zauneker
Nedopustna je po mnenju Marjana Maučeca tudi sekretarjeva opredelitev Trianonske mirovne pogodbe zgolj za sporazum.
Aktualno

Na vsebino intervjuja državnega sekretarja madžarske vlade za nacionalno politiko Janosa Arpada Potopija v oddaji Težišče, ki je bil objavljen 10. marca 2022 na prvem programu RTV Slovenija, se je odzval tudi državni svetnik Marjan Maučec.

Čeprav se je madžarsko zunanje ministrstvo že opravičilo za izjavo sekretarja, v kateri je dejal, da je reka Mura mejna reka med Slovenijo in Madžarsko, pa se nihče ni opravičil še za ostale nepravilnosti, ki jih je ta izrekel, opozarja Maučec. Prav tako podčrtuje, da se Prekmurje v njem ves čas obravnava kot del Karpatskega bazena in opozarja, da narodnostna politika Madžarske od leta 2010 več ne temelji na deset milijonih prebivalcev, kot jih dejansko ima sosednja država, ampak na petnajstih. Nedopustna je po njegovem tudi sekretarjeva opredelitev Trianonske mirovne pogodbe zgolj za sporazum.

b2aa6531820983d9671c33dd3853b4f2
Nataša Juhnov
Maučec izpostavlja še obljube sekretarja o pomoči Madžarske za območja, ki niso opredeljena kot dvojezična, kar že tudi izvaja na športnem, kulturnem, gospodarskem in verskem področju.

Maučec izpostavlja še obljube sekretarja o pomoči Madžarske za območja, ki niso opredeljena kot dvojezična, kar že tudi izvaja na športnem, kulturnem, gospodarskem in verskem področju. V intervjuju pa ni nikjer govora o dvojezičnem območju, ki nesporno v Prekmurju obstaja na zakonsko določenih območjih, pove Maučec, in ki je osnova za dobrososedske odnose ter spoštovanje mednarodnih zavez.

Maučec izpostavlja tudi zadnji del pogovora, kjer Potopi zelo jasno pove v navednicah, da se splača biti Madžar in da si bodo za to prizadevali. Državni svetnik je s svojim dopisom seznanil nekatere člane iniciativnega odbora v Beltincih, ki nasprotujejo nameri za postavitev tabel ob sakralnih objektih, povezanih z ogrskim kraljem sv. Ladislavom, prav tako poslanca Jožefa Horvata.

Več o verskem srečanju Slovencev, Avstrijcev in Madžarov, ki bo oktobra v Beltincih, najdete TU

marjan-maučec državni-sekretar intervju-madžarskega-sekretarja