vestnik

Dva milijona evrov za plačilo nadomeščanj v vzgojno-izobraževalnih zavodih

Vestnik.si, 6. 2. 2022
Marina Vrbnjak
Šole in zavodi se zaradi okužb s koronavirusom ali odrejenih karanten ter izolacij soočajo z velikim številom odsotnih strokovnih delavcev. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Šole bodo prejele dodatna sredstva za plačilo nadomeščanj.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je podpisala sklep, s katerim se šolam namenijo dodatna sredstva za plačilo nadomeščanj. Šole in zavodi se zaradi okužb s koronavirusom ali odrejenih karanten ter izolacij soočajo z velikim številom odsotnih strokovnih delavcev. Tisti, ki ostajajo na delovnih mestih, pa so zato bolj obremenjeni, saj morajo zagotoviti nemoteno delo v šolah, pa tudi izobraževanje na daljavo za učence, ki pouka nimajo v prostorih šole. "Zaradi zagotavljanja nemotenega delovanja osnovnih šol, osnovnih šol s prilagojenim programom, glasbenih šol in zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami se od januarja 2022 do najdlje 30. junija 2022 določa obseg dodatnih sredstev za plačilo nadomeščanj, ki so posledica odsotnosti strokovnih delavcev zaradi širjenja COVID-19, tako ministrstvo. 

Komu so namenjena dodatna sredstva? 

Strokovnim delavcem, ki nadomeščajo učitelje v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami in v glasbenih šolah, ter strokovnim delavcem, ki nadomeščajo učitelje in se nadomeščanje ne izvaja kot ura pouka. Prav tako tudi učiteljem, ki morajo opraviti več kot pet ur dodatnih tedenskih učnih obveznosti.  

sptš, dijaki, učenci, pouk, šola, srednja-poklicna-in-tehniška-šola
Vanesa Jaušovec
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je podpisala sklep, s katerim se šolam namenijo dodatna sredstva za plačilo nadomeščanj.

V ta namen bosta iz državnega proračuna namenjena dva milijona evrov sredstev. Od tega bo 1,5 milijona za izplačilo osnovnim šolam in osnovnim šolam s prilagojenim programom, 150 tisoč evrov za izplačilo zavodom za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, 350 tisoč pa za izplačilo glasbenim šolam. 

Na ministrstvu so ob tem še spomnili, da je bil oktobra lani izdan sklep o nujnih ukrepih na področju kadrovske problematike, ki so potrebni za nemoteno delovanje zavodov. V pedagoški proces so se tako lahko pod vodstvom mentorja vključili tudi študenti.  Pozneje so se lahko dodatno zaposlovali svetovalni delavci, zavodi pa imajo do konca avgusta tudi možnost, da zaradi nujnih delovnih potreb sklenejo pogodbo o zaposlitvi za določen čas brez objave prostega delovnega mesta. 

ministrstvo-za-izobraževanje,-znanost-in-šport sredstva nadomeščanja