vestnik

Dvaindvajseto večernico prejme Anja Štefan

A. Nana Rituper Rodež, 24. 9. 2018
Robert Balen
Dobitnica večernice 2017 je Anja Štefan. 
Aktualno

V četrtek bo zasijala nova večernica, nagrada Večera za najboljše slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo, ki se podeljuje v Murski Soboti. Dvaindvajseto večernico bo v okviru srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede prejela pisateljica Anja Štefan, strokovno žirijo pa je prepričala s pesniško zbirko za otroke Drobtine iz mišje doline.   

To je ena najboljših sodobnih knjig poezije za otroke, je v svoji utemeljitvi med drugim zapisala žirija, ki ji predseduje dr. Igor Saksida. »Je izvrstna pesniška zbirka Drobtine iz mišje doline, ki se osredotoča na življenje mišk kot pesemskih junakov: ti so drobni, a v svoji ustvarjalnosti v resnici veliki – zazrti so v lepoto sveta, igro besed, a tudi v manj prijetne resnice sodobnega časa, zato je zbirka izjemno aktualna.«

54803396b927d8a04eaef81054b31536
Igor Napast
Večernica se vsako leto podeljuje v Murski Soboti v okviru srečanja mladinskih pisateljev Oko besede.


Komisija pri odločanju sicer ne upošteva likovne plati knjig, ob tej slikanici pa so posebej poudarili pomen ilustracij Alenke Sottler, ki z nizanjem in prepletanjem mišjih likovnih trenutkov hišk, mačk, tačk in mišk odlično nadgrajujejo "gladko nitko iz besed".


Ostali štirje finalisti za večernico 2017 pa so bili še Jana Bauer: Groznovilca in huda zima, Miroslav Košuta: Ponikalnice, Maša Ogrizek: Gospa s klobukom in Suzana Tratnik: Tombola ali življenje!.

2397b9cbcb82b097af2d748bc67c15ff
Foto:nataša Juhnov
Peter Svetina in Feri Lainšek ob podelitvi večernice leta 2016.

Foto Zauneker
Lani je večenico prejel Peter Svetina, ob njem dr. Igor Saksida.
večernica večer anja štefan Oko besede