vestnik

Dvig minimalne plače ne bo bistveno vplival na socialne prejemke NI ŠE ZA OBJAVO

I. B., 29. 1. 2019
Andrej Petelinsek
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klamfer.
Aktualno

Zaradi dviga minimalne plače se ne predvideva bistven vpliv na socialne in družinske prejemke, pravijo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

Pristojno ministrstvo je podalo odgovor na poziv Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, da je treba zaradi povišanja minimalne plače v letu 2019 in 2020 ustrezno prilagoditi in povišati meje povprečnega mesečnega dohodka na osebo, ki v skladu z Zakonom o uveljavljanju pravih iz javnih sredstev določajo upravičenost in zneske družinskih denarnih prejemkov in znižanih plačil vrtca ter subvencij.


Z ministrstva so sporočili, da se zaradi dviga plač ne predvideva bistven vpliv na socialni in družinske prejemke, saj se razlika porazdeli med vse družinske člane. Na podlagi 21. člena Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev se bodo s 1. februarjem uskladile meje dohodkov pri posameznih pravicah, in sicer za 1,4 odstotka.

Ministrstvo na primeru pojasnjuje:
Družina, ki trenutno prejema povprečni mesečni dohodek na osebo v višini 310 evrov, je uvrščena v 3. dohodkovni razred, zaradi dviga mej dohodkov pa bo sedaj uvrščena v 2. dohodkovni razred in bo posledično lahko upravičena do višjega otroškega dodatka.

Opozarjajo pa pri tem, da se dvig mej dohodkov upošteva šele ob vložitvi nove vloge za otroški dodatek ali morebitni spremembi med prejemanjem otroškega dodatka, ne pa že med samo upravičenostjo do otroškega dodatka, saj dvig mej dohodkov ne predstavlja zakonsko določene spremembe, na podlagi katere se lahko izda nova odločba.

Ker se pri letnih pravicah praviloma upošteva dohodek iz preteklega leta, bo zvišanje minimalne plače na letnih pravicah praviloma lahko vplivalo šele v letu 2020, ko bodo izdane dohodninske odločbe za leto 2019, še sporočajo z ministrstva in hkrati opozarjajo, da zvišanje plače ni sprememba, zaradi katere bi se izdajale nove odločbe.
Nataša Juhnov
Dvig mej dohodkov ne predstavlja zakonsko določene spremembe, na podlagi katere bi se lahko izdala nova odločba. 
zsss dvig minimalne plače Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in