vestnik

(OŠ I MURSKA SOBOTA) Zaradi uničenega parketa bodo še naprej morali gledati pod noge

Rok Šavel, 14. 11. 2022
Jure Zauneker
Aleš Benko: »Telovadnica je še zmeraj v polni uporabi in upamo, da se bo parket čim prej v celoti saniral, da ne bo prišlo do kakšnih poškodb.« Foto Jure Zauneker
Aktualno

Razpis za zamenjavo dotrajanega parketa je bil zaradi očitkov o spornih pogojih preklican. Do zamenjave šele prihodnje leto.

Parket v športni dvorani Osnovne šole I Murska Sobota, ki je bila zgrajena leta 1997, je na več mestih povsem neprimeren za izvajanje kakršne koli športne dejavnosti, ponekod, na najbolj kritičnih točkah v sredini dvorane, bi lahko celo rekli, da ni primeren niti za hojo. Po seznanitvi s stanjem in številnih kritikah uporabnikov dvorane, med njimi sta tudi Odbojkarski klub Panvita Pomgrad in Košarkarski klub Radenska Creativ Sobota, se je lastnica športne dvorane Mestna občina Murska Sobota (MOMS) odločila, da se zamenja celoten pod s parketom, in to po najnovejših standardih, ki veljajo za športne dvorane.

murska-sobota, telovadnica-osnovne-šole-1-murske-sobote
Jure Zauneker
Pod v dvorani Osnovne šole I Murska Sobota je tako poškodovan, da lahko privede do resnih poškodb otrok in drugih uporabnikov dvorane. Foto Jure Zauneker



Občina je tako pripravila razpisno dokumentacijo in v začetku septembra objavila javno naročilo, v katerem so bili po besedah mestne uprave upoštevani vsi najnovejši standardi in izkušnje s športnimi podi v drugih športnih dvoranah po Sloveniji. Kmalu po objavi javnega naročila pa so se na portalu javnih naročil oglasili zainteresirani izvajalci, ki so občini očitali, da je prilagodila razpisne pogoje, s tem da je bil naveden točno določen tip športnega poda Connor Neoshok, za točno določenega izvajalca, in občini že vnaprej napovedali vložitev zahtevka za revizijo. Občini tako ni preostalo drugega, kot da ustavi postopek javnega naročila, s čimer se je prepotrebna zamenjava dotrajanega športnega poda zamaknila v prihodnost.

Kot pojasnjujejo v mestni upravi, so bile v razpisni dokumentaciji navedene tudi karakteristike športnega poda iz javorja, kar je dopustno in v skladu z zakonom o javnem naročanju, zato bi lahko zainteresirani izvajalci ponudili kateri koli enakovreden pod, ki izpolnjuje enakovredne karakteristike. »Omenjeni športni pod je eden izmed kvalitetnejših športnih podov na tržišču, v dvorani se namreč ne izvaja samo osnovnošolska športna dejavnost, ampak tudi profesionalni šport, intenzivnejši treningi ligaških športnih društev in tudi tekme na višjih ravneh. Na podlagi postavljenih vprašanj in nekaterih pripomb v postopku javnega naročanja smo se kot naročnik odločili, da ustavimo postopek javnega naročila.«

Šele naslednje šolsko leto

A ker je parket tako dotrajan, da lahko pride tudi do poškodb učencev in drugih uporabnikov, ki v dvorani izvajajo športne dejavnosti, se postavlja vprašanje morebitne odgovornosti. Dvorana tako najverjetneje ne bi prestala inšpekcijskega pregleda, kar na neki način priznava tudi Aleš Benko, ravnatelj prve soboške devetletke, ki pravi, da se v skladu s priporočili strokovnjakov čim manj aktivnosti odvija na tistih predelih parketa, ki so najbolj poškodovani.

Po besedah ravnatelja so manjše poškodbe sicer sanirali, ampak je vsakršen vložek v delna popravila nesmiseln, saj gre za rešitve kratkoročne narave. »Telovadnica je še zmeraj v polni uporabi in upamo, da se bo parket čim prej v celoti saniral, da ne bo prišlo do kakšnih poškodb,« pove Benko. Kot napovedujejo v soboški občini, so za novo javno naročilo za zamenjavo celotnega parketa s podkonstrukcijo naročili izdelavo ustrezne projektne dokumentacije pri strokovno usposobljeni projektantski organizaciji.

murska-sobota, telovadnica-osnovne-šole-1-murske-sobote
Jure Zauneker
V skladu s priporočili ne izvajajo dejavnosti na najbolj kritičnem mestu v sredini dvorane. Ta je polno zasedena tudi v popoldanskem času, ob koncih tedna pa tu potekajo tekme. Foto Jure Zauneker



Sklepamo lahko, da tako ne bo prišlo do podobnega zapleta kot ob prvotnem in pozneje preklicanem javnem naročilu. Jasno pa je, da bodo učenci in uporabniki športne dvorane še lep čas, verjetno do naslednjega šolskega leta, morali čakati, da se bodo lahko veselili novega in brezhibnega parketa. Javno naročilo namreč v času pisanja tega prispevka še ni bilo objavljeno, poleg tega je treba upoštevati postopek izbire izvajalca, podpis pogodbe in izvedbo del, ki naj bi trajala okvirno dva meseca in bi bila terminsko najbolj optimalna spomladi oziroma ob koncu šolskega leta. 

Najpomembnejše vprašanje pri vsakem projektu pa je seveda finančni vložek, višine katerega odgovorni nočejo izdati, toda ravnatelj pravi, da bo šlo gotovo za zajetno investicijo, saj gre za veliko površino, poleg tega v primeru športne dvorane ne pride v poštev navaden parket. Znesek je predvidoma višji od 100 tisoč evrov. »Upamo, da bomo naredili tako, da bo parket vzdržal nekaj naslednjih desetletij,« še pravi Benko.

Je zmanjkalo denarja?

Morda so tudi potrebna finančna sredstva eden izmed razlogov, da do zamenjave parketa še ni prišlo, saj v letošnjem proračunu MOMS za ta namen niso bila rezervirana. Za investicije in investicijsko vzdrževanje osnovnih šol v mestni občini je bilo predvidenih 64 tisoč evrov, kar se tiče proračunske postavke dejavnost osnovnih šol, konkretno OŠ I, pa je v obrazložitvi proračuna navedeno, da so investicijska sredstva v letu 2022 namenjena za klimatizacijo vzhodnega dela stavbe, v letu 2023 so sredstva namenjena za obnovo strehe nad računalniško učilnico ter obnovo strehe nad malo telovadnico, v letu 2024 pa je predvidena zaščita parketa v telovadnici. Da za zamenjavo parketa letos ni bilo denarja, posredno nakazuje tudi napoved mestne občine, da se bo po izdelavi nove projektne dokumentacije in potrditvi projekta postopek javnega naročanja ponovil, če bodo na razpolago finančna sredstva v občinskem proračunu, že v letu 2022, sicer bo dan predlog za uvrstitev investicije v občinski proračun za leto 2023. 

osnovna-šola-i-murska-sobota aleš-benko parket športna-dvorana razpis
Kaj zdaj berejo drugi