vestnik

Egipčani kupci Nafte Petrochem

Majda Horvat, 19. 11. 2021
Vestnik.si
Nafta Petrochem
Aktualno

Pogodba že sklenjena, zdaj stečajni upravitelj Silvo Zorec čaka, kaj bosta rekla imetnika predkupne pravice. Kupec bo opremo najverjetneje razstavil in odpeljal.

Stečajni upravitelj Silvo Zorec je povedal, da je sklenil pogodbo z najugodnejšim ponudnikom za premoženje, ki se je prodajalo kot celota v stečajnem postopku Nafte Petrochem. Kdo je kupec ne more razkriti, saj postopek še ni končan. Dva imetnika predkupne pravice namreč imata zdaj čas, da se izrečeta o tej svoji pravici. To pomeni, da morata ponuditi vsaj tolikšno kupnino, kot je pripravljen plačati izbrani ponudnik. Predkupno pravica imata Občina Lendava in družba Liberty two methanolLLC iz Delaware ZDA, ki je ob Nafti Petrochem drugi družbenik v podjetju Industrijske storitve s 49-odstotnim poslovnim deležem.

petrochemjul21
Majda Horvat
Nafta Petrochem

In kaj je bilo mogoče o sklenjeni pogodbi izvedeti neuradno? Kupci naj bi bili Egipčani, vendar naj ne bi šlo za družbo MRI Mansoura for Resins & Chemical Industries, o kateri smo kot o najresnejšem ponudniku poročali septembra. Višina kupnine bi lahko znašala nekaj manj kot tri milijone evrov.

Ob takšnem izidu prodaje  ključnega premoženja stečajnega dolžnika so tudi možnosti za ponovni zagon petrokemične dejavnosti oziroma za proizvodnjo formalina in smol na tej lokaciji, nične.

nafta-petrochem stečaj kupec