vestnik

Eko park najema novo posojilo. Kupili bodo zabojnike za steklo

Majda Horvat, 3. 11. 2023
Majda Horvat
Jožef Gerenčer, direktor podjetja Eko park, pojasnjuje, da novo posojilo ne bo zviševalo zadolženosti občin.
Aktualno

Podjetje se znova zadolžuje za nakup opreme pri ribniškem skladu

Javno podjetje Eko park ima soglasje Občine Lendava za zadolžitev pri skladu za regionalni razvoj in razvoj podeželja v višini 217 tisoč evrov. Denar bo porabilo za nakup še enega industrijskega šotora za shranjevanje mehanizacije, traktorja, bočnega mulčerja, boksov za skladiščenje razsutega materiala, zabojnikov za zbiranje stekla in za postavitev nadstrešnika za parkirana službena vozila. Podjetje bo posojilo vračalo deset oziroma največ petnajst let. Gre za drugo posojilo, ki ga lendavsko komunalno podjetje najema pri regionalnem razvojnem skladu, prvega v višini 328 tisoč evrov je prejelo marca letos, za odobritev prijave na razpis pa lendavsko občino prosilo avgusta lani. Podjetje je takrat načrtovalo najetje posojila v višini 442 tisoč evrov prav tako za nakup opreme.

Odlok o proračunu lendavske občine za to leto obseg zadolževanja posrednih uporabnikov občinskega proračuna, javnih podjetij, katerih ustanoviteljica je občina, ter drugih pravnih oseb, v katerih ima občina neposredno ali posredno prevladujoč vpliv, omejuje do skupne višine 400 tisoč evrov. Prav tako mora najemnik posojila imeti zagotovljena sredstva za vračanje dolga iz neproračunskih virov. Ker je Eko park zaprosil za zadolževanje v nižjem znesku, kot je za leto 2023 z odlokom določena skupna višina zadolževanja, je soglasje tudi dobil.

Občine soustanoviteljice Eko parka, torej preostale občine na območju lendavske upravne enote, z namero najemanja novega posojila niso seznanjene. Jožef Gerenčer, direktor podjetja Eko park, pojasnjuje, da je bilo leta 2016 ob vstopu preostalih občin v ustanoviteljstvo, ki imajo skupaj nekaj več kot 18-odstotni lastniški delež, dogovorjeno, da bo svet družbenic odločal oziroma sklepal le o zadevah, ki se tičejo skupnega vodovoda. Nobena od nameravanih nabav pa ni namenjena za vodovod, ampak za druge dejavnosti. Razen lendavske občine preostale soustanoviteljice Eko parka nimajo v proračunu zajetega zadolževanja tega javnega podjetja, najeta posojila pa tudi ne štejejo v skupno zadolženost lendavske občine, ker ta zanj ni dala poroštva oziroma zanj jamči podjetje samo.

Novo zadolževanje tudi ne bo dodatno bremenilo poslovanja podjetja, kajti prihodnje leto se izteče odplačevanje dveh posojil, najetih za poslovne prostore.

eko-park občina-lendava zadolžitev