vestnik

Elektrarne na Muri: Horvat pozdravlja odločitev vlade, Leljak bi gradil

Timotej Milanov, 31. 5. 2019
Nataša Juhnov
Franc Horvat
Aktualno

Vlada Marjana Šarca je potrdila predlog ministrstva za okolje in prostor (MOP), ki ga vodi Simon Zajc, o ustavitvi priprave državnega prostorskega načrta (DPN) za območje hidroelektrarne Hrastje-Mota na Muri. 

Območje državnega prostorskega načrta je v študiji variant posegalo na območje občin Križevci, Murska Sobota, Radenci in Tišina. Roman Leljak, župan občine Radenci, v kateri se tudi nahaja naselje Hrastje-Mota, pravi da v času njegovega županovanja občinski svet o tej problematiki ni razpravljal. »Sam menim, da bi morali pristopiti h gradnji hidroelektrarn, saj bi s tem lahko začeli reševati tudi nekatere druge težave, kot je namakanje polj, zato mi ta odločitev vlade ni všeč.«



Leljak meni, da manjše hidroelektrarne, ki bi bile razporejene na Muri, ne bi bistveno vplivale na poslabšanje življenjskega okolja za tam živeče ljudi in živali. »Življenje se spreminja, temu se prilagaja tudi živalski svet, človeška bitja pa si moramo urediti prostor v skladu z našimi potrebami.« Kot še dodaja, se vlade menjujejo, zato sam upa, da bodo odločitve prihodnjih vlad glede tega vprašanja drugačne.
Na drugi strani Mure župan občine Tišina Franc Horvat izpostavlja, da bi se negativni vplivi gradnje hidroelektrarne najbolj odrazili ravno na območju katastrskih občin krajev iz občine, ki jo vodi, zato odločitev vlade pozdravlja. Kot pravi Horvat, bi se pri gradnji na območju Petanjcev podtalnica dvignila skoraj do ravni tal, kar pomeni, da bi imeli vaščani zalite kleti.


Na drugi strani občine bi bil vpliv ravno nasproten, raven podtalnice bi se drastično znižala, kar bi imelo po njegovih besedah prevelik vpliv na črpališče vode v Krogu, ki oskrbuje 45 tisoč prebivalcev. Horvat še opozarja, da nikjer v študiji ni bilo navedeno, kako bi okoli 100 tisoč kubičnih metrov materiala, ki bi ga potrebovali za gradnjo 12 metrov visokega nasipa v Murski Črncih pripeljali do kraja gradnje. V občini menijo, da bi tovrsten logistični poseg pomenil prevelik poseg v lokalno okolje. Na vse omenjene težave so po besedah Horvata opozarjali pristojne institucije, od katerih pa nikoli niso dobili zadovoljivih odgovorov.

Preberite še:Minister Zajc želi dokončno ustaviti gradnjo elektrarn na Muri

mura