vestnik

Ena najbolj škodljivih rastlin je spet začela cveteti. Kako postopati, če najdete njeno rastišče?

Vestnik.si, 5. 7. 2023
Nataša Juhnov
Julija navadno začne cveteti pelinolistna ambrozija, škodljiva rastlina, ki zaradi svoje razširjenosti predstavlja problem za kmetijstvo in zdravje ljudi.
Aktualno

Julija navadno začne cveteti pelinolistna ambrozija, škodljiva rastlina, ki zaradi svoje razširjenosti predstavlja problem za kmetijstvo in zdravje ljudi. V kmetijstvu kot plevel povzroča dodatne stroške, porabljenih za zdravstveno varstvo in kot posledica manjšega kmetijskega pridelka.

Pelod ambrozije je eden najmočnejših alergenov in ena rastlina lahko proizvede do nekaj milijard pelodnih zrn. Osebe, ki so občutljive na cvetni prah ambrozije velikokrat obolevajo za alergijskim rinitisom in astmo. Ambrozija je razširjena po nižinah v celotni Sloveniji. "Pogosto raste na peščenih krajih, zlasti ob prometnih cestah, ob vodah, na nasipih in smetiščih, ob železnici, na robovih njiv in na zapuščenih njivah. Ponekod uspeva tudi v presvetljenih delih nižinskih gozdov," je zapisano v obvestilu, ki ga je izdal Medobčinski inšpektorat občin Beltinci, Črenšovci, Odranci, Turnišče in Velika Polana. 

V Sloveniji je od leta 2010 obvezno zatiranje ambrozije z Zakonom o zdravstvenem varstvu rastlin in Odredbi o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia. Na Medobčinskem inšpektoratu tako opozarjajo, da je škodljiv vpliv ambrozije možno preprečiti le z doslednim odstranjevanjem, treba jo je uničiti pred cvetenjem, in da so jo imetniki zemljišč dolžni sami odstraniti tako na kmetijskih kot nekmetijskih zemljiščih. 

a4cc3e4f480d14fde62a7f83a9261b37
arhiv Vestnika
Julija navadno začne cveteti pelinolistna ambrozija, škodljiva rastlina, ki zaradi svoje razširjenosti predstavlja problem za kmetijstvo in zdravje ljudi.

Kako odstraniti ambrozijo? 

Škodljivo rastlino lahko ročno izpulite, prekopljete ali ožigate s plamenom; lahko jo pokosite ali mulčite na višino 2 centimetra pred cvetenjem; z večkratno košnjo in vsejevanjem trave; površine z večletno vegetacijo kosite ali ožigate enkrat letno, preden se vegetacija strne; v senci ali gostem posevku žvrklja oslabi; kombinirate lahko mehanske in kemične ukrepe. 

Če naletite na rastišče ambrozije, lahko prijavo oddate pri Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, območni urad Murska Sobota. 

ambrozija odstranjevanje