vestnik

Eno najboljših doktorskih del za leto 2023 nastalo v soboški bolnišnici

Vestnik.si, 5. 6. 2024
Bor Slana/Slovenska tiskovna agencija
Univerza v Ljubljani je podelila nagrade za najbolj odmevna doktorska dela za leto 2023.
Aktualno

Avtor dela je Tim Kambič, njegov mentor je bil Mitja Lainščak, somentor pa Vedran Hadžič.

Univerza v Ljubljani je drugo leto zapored podelila nagrade dr. Ane Mayer Kansky za najboljša doktorska dela. Nagrade je prejelo šest avtorjev doktorskih del, ki na podlagi ocene strokovne komisije izpolnjujejo kriterije odmevnosti v svoji stroki, vsebina dela pa predstavlja vrhunski dosežek in preboj na znanstvenem oziroma umetniškem področju iz smeri naravoslovja, tehnike, biomedicine in biotehnike, humanistike in izobraževanja, družboslovja ter umetnosti. 

Nagrado za odmevno doktorsko delo so prejeli Alan Lukežič, Vesna Mihelič Oražem, Petar Gidakovič, Brigitte Juul Nielsen, Jaka Vodeb in Tim Kambič. Doktorant Fakultete za šport Univerze v Ljubljani je nagrado prejel za doktorsko delo z naslovom Učinki vadbe za moč pri bolnikih s koronarno boleznijo, njegov mentor je bil Mitja Lainščak iz Splošne bolnišnice Murska Sobota, somentor pa Vedran Hadžič iz Fakultete za šport.

tim-kambič, sbms, doktorsko-delo
Bor Slana/Slovenska tiskovna agencija
Univerza v Ljubljani je podelila nagrade za najbolj odmevna doktorska dela za leto 2023.

Kot je razvidno iz opisa ob prejemu nagrade, doktorsko delo izhaja iz dejstva, da je vadba za moč pomembna, a ostaja v primerjavi z vadbo za vzdržljivost zapostavljeno vadbeno sredstvo v kardiološki rehabilitaciji. Avtor je v delu kot prvi na svetu dokazal, da je vadba za moč z velikimi bremeni v kombinaciji z vadbo za vzdržljivost varna in učinkovitejša od rutinske telesne vadbe v izboljšanju maksimalne vzdržljivosti in mišične moči pri koronarnih bolnikih v zgodnji kardiološki rehabilitaciji po koronarnem dogodku. Praktičnost vadbe omogoča takojšnjo implementacijo v mednarodno bolnišnično okolje.

Tim Kambič je bil mladi raziskovalec, ki je v istoimenskem programu, sofinanciranem s strani Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije, v času podiplomskega študija na podlagi pogodbe o zaposlitvi za določen čas sodeloval pri raziskovalnem delu v soboški bolnišnici pri Mitji Lainščaku in Jerneji Farkaš Lainščak. 

doktorat sbms tim-kambič