vestnik

Epidemiologi predlagali ukinitev regijskega semaforja in omejitve gibanja med občinami, sledilo bo potrjevanje hitrih testov s PCR testi

Vestnik, 4. 2. 2021
Twitter/Vlada RS
Epidemiolog Mario Fafangel.
Aktualno

Predlog epidemiologov o spremembi vodenja statistike mora potrditi ministrstvo za zdravje.

Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ, je na novinarski konferenci podal nekaj pojasnil glede vpliva negativnih hitrih testov na skupno statistiko okužb. Po njegovih besedah je izvajanje hitrih antigenskih testov pomembno za to, da se najde kužne osebe in s tem na nek način zameji epidemijo. Dodal je, da gredo rezultati testiranja s hitrimi testi v državno statistiko po priporočilih ECDC (Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni). Pomembno pa je, da so testi kvalitetni. Epidemiologi kakovosti ne obravnavajo, so pa postavili pogoje, da mora imeti test vsaj 90-odstotno občutljivost in 97-odstotno specifičnost.

murska-sobota, oddelek-za-laboratorijsko-diagnostiko, splošna-bolnica-murska-sobota
Jure Zauneker
Oddelek za laboratorijsko diagnostiko

Ker epidemiološki kazalniki diktirajo vladne ukrepe, so epidemiologi pripravili nov predlog. Ta pravi, da se bo po potrditvi ministrstva za zdravje pričelo potrjevanje hitrih testov s PCR testi, in sicer v primerih, ko je oseba asimptomatska oziroma, ko ni bilo visoko rizičnega stika. To potrjevanje pa mora po besedah Fafangla potekali na hiter in varen način. V skupno statistiko se bodo tako šteli PCR testi in asimptomatski hitri testi, ki bodo potrjeni še s PCR metodo, ter hitri testi, če so osebe simptomatske oziroma so imele visoko rizičen stik. 

Fafangel je še pripomnil, da so epidemiologi vladi predlagali, da se v šole vrnejo učenci prvih petih razredov, da se ukine omejitev gibanja na občine in policijska ura. Prav tako tudi regijski semafor. 

Andrej Šter, vodja Konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve, je poudaril, da slovenska konzularna služba še naprej priporoča, da se potovanjem, če je to možno, izognemo. 

andrej ster sta
STA
Andrej Šter

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je predstavila ugotovitve, ki so jih inšpektorji v zadnjem obdobju na terenu zasledili. Od ponovnega začetka pouka do 3. februarja so inšpektorji opravili nadzor na več kot sto lokacijah pred vrtci in šolami. Nepravilno nošenje maske so zaznali v sedmih primerih in izrekli opozorila. V gostinstvu je bilo opravljenih 168 nadzorov, izrečenih je bilo 18 prekrškovnih sankcij, 23 opozoril in tri odločbe o prepovedi. 

Potza je še pojasnila, da je bilo skupno število opravljenih nadzorov inšpekcijskih organov, določenih za nadzor v PKP7, 3633. Izrečenih je bilo 33 prekrškovnih sankcij, 335 opozoril po Zakonu o prekrških in 101 upravni ukrep. 

mario-fafangel novinarska-konferenca slovenija