vestnik

Poslovnik DZ ne omogoča glasovanja na daljavo. Bo postopek konstruktivne nezaupnice končan?

STA, Vestnik, 18. 1. 2021
STA
Karl Erjavec
Aktualno

Prvak DeSUS Karl Erjavec bo po pogovoru z vodji strank KUL danes sporočil, ali bo zaradi okužb z novim koronavirusom v DZ umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade. Tako bi bil postopek konstruktivne nezaupnice končan. V nasprotnem primeru pa bo kolegij predsednika DZ odločil o sklicu izredne seje DZ za obravnavo nezaupnice.

Zaradi okužb z novim koronavirusom ali samoizolacije se nekateri poslanci ne bi mogli udeležiti seje DZ, na kateri bi odločali o nezaupnici vladi Janeza Janše. Poslovnik DZ namreč ne omogoča tajnega glasovanja na daljavo. Erjavec je v ponedeljek spomnil, da bo tako 46 glasov za uspeh nezaupnice zelo težko doseči. Odločitev KUL glede morebitnega umika Erjavčevega soglasja h kandidaturi za predsednika vlade je pričakovati pred kolegijem predsednika DZ, saj bo ta sicer odločil o sklicu izredne seje, na kateri bodo odločali o nezaupnici. Predvidena je za sredo.

karl erjavec bobo
Bobo
Karl Erjavec

Poslovnik DZ in ustava sicer določata, da mora po vloženi nezaupnici državni zbor volitve novega predsednika vlade izpeljati v sedmih dneh. Torej je zadnji skrajni rok za izpeljavo seje ta petek, je pojasnil predsednik DZ Igor Zorčič. Verjame pa, da bo datum seje ostal sreda. Po njegovi oceni namreč prestavitev seje, na primer na petek, ne rešuje težave poslancev, za katere bi se na testiranju morebiti izkazalo, da so okuženi z novim koronavirusom. DZ lahko z večino vseh poslancev odloči tudi drugače in rok glasovanja raztegne na 30 dni, a Zorčič dvomi, da se bo to dejansko zgodilo, ker se tudi čez 30 dni lahko zgodi kakšna potencialna okužba ali tvegan stik. Poslovnik državnega zbora pa ne omogoča, da bi poslanci tajno glasovanje lahko izpeljali v sklopu seje na daljavo, je še pojasnil Zorčič.

vlada zaupnica premier koronavirus