vestnik

(EU projekt, moj projekt 2023) Medsebojno zeleno povezovanje: Lokalna Eko Zdrava Tržnica na Šafarskem

Naročnik, 19. 9. 2023
Jure Kljajić
Lokalna eko zdrava tržnica Občine Razkrižje
Aktualno

V soboto, 23.9.2023, bo v naselju Šafarsko potekala Lokalna Eko Zdrava Tržnica.

Tržnice na vaseh so več kot le kraji, kjer se prebivalci in obiskovalci oskrbujejo s svežimi pridelki in lokalnimi izdelki. So ključni izziv za povečanje deleža ekološke hrane in lokalno pridelanih izdelkov v lokalnem življenju. Ta prizadevanja gredo dlje od zadovoljevanja potreb potrošnikov, saj vključujejo tudi izpolnjevanje potreb samih ponudnikov - kmetov. Ravno v naselju Šafarsko v Občini Razkrižje na takšen način prispeva Lokalna Eko Zdrava Tržnica, ki bo z Občino Razkrižje podrobneje projekt predstavila 23. 9. 2023 s pričetkom ob 9. uri.

Občina Razkrižje se nahaja v prelepi pokrajini Prlekija, kjer je kmetijstvo pomemben del gospodarstva. V zadnjih letih je bilo opaziti naraščanje števila kmetij z registrirano dopolnilno dejavnostjo ali turističnih kmetij, vendar še ni bilo ustrezne skupne točke ali lokacije, kjer bi ti ponudniki lahko prodali svoje pridelke in izdelke. To je povzročilo potrebo med ponudniki in potrošniki po mestu, kjer bi lahko lokalni kmetje ponujali svoje izdelke. Tako se je začelo razvijati zavedanje, da so lokalna hrana, kozmetika, sadje in zelenjava boljši, okusnejši in bolj zdravi, če jih kupimo neposredno od lokalnih ponudnikov.

eko-new-new1-2@3x-100 (1)
Jure Kljajić
Eko tržnica.

V upravi Občine Razkrižje je bilo ugotovljeno, da obstajajo primerni prostorski pogoji za ureditev lokalne eko zdrave tržnice v naselju Šafarsko. Ta kraj je bil dostopen in primeren za vzpostavitev tržnice brez potrebe po večjih gradbenih vlaganjih. Na tej tržnici domači proizvajalci prodajajo svoje izdelke in pridelke lokalnim prebivalcem in obiskovalcem. Poleg tega je to postala priložnost za ponudnike iz sosednjih občin, da ravno tako promovirajo svoje izdelke. Na tržnici so na voljo različni izdelki, vključno z zelenjavo, vrtninami, medom, žganjem, ročnimi izdelki in še več. Ker je lokacija dostopna, so pridelki in izdelki na voljo tudi v samopostrežnem avtomatu.

občina-razkrižje, eko-tržnica, razkrižje
Občina Razkrižje
Lokalna eko zdrava tržnica Občine Razkrižje

"Tovrstna tržnica brez posrednika se je obnesla in dobro deluje že drugo leto. Kljub temu da na samopostrežni tržnici ni nobene osebe, do sedaj kraj pridelkov ni bilo," je pojasnil župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič. Vzpostavitev Lokalne Eko Zdrave Tržnice v Občini Razkrižje je korak v pravo smer za spodbujanje lokalne ekonomije, promocijo ekološke pridelave in izboljšanje kakovosti življenja v lokalni skupnosti. Ta tržnica je pomagala povezati lokalne ponudnike, ponuditi kakovostne izdelke prebivalcem in obiskovalcem ter prispevati k trajnostni samooskrbi in boljšemu okolju. Lokalne eko tržnice so več kot le kraji za nakupovanje - so kraji, kjer rastejo skupnosti in trajnostno gospodarstvo. V soboto, 23.  9., od 9. ure boste imeli priložnost spoznati različne ponudnike, ki se trudijo za bolj zelen in trajnosten svet. Njihove izdelke boste lahko okušali, vonjali in se pogovarjali z njimi o njihovih prizadevanjih za boljšo prihodnost. Ta dogodek ni le priložnost za nakupovanje, ampak tudi za spoznavanje ljudi, ki delajo razliko.

Vizija in cilj Občine Razkrižje za prihodnost vključuje lokalno eko zdravo tržnico, kjer bo vsak kos hrane in vsak izdelek imel zgodbo.

Pridružite se dogodku in postanite del trajnostne prihodnosti. Za več informacij spremljajte spletno stran Občine Razkrižje.

EU projekt, moj projekt 2023 sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.«

občina-razkrižje eko-tržnica