vestnik

EU PROJEKT MOJ PROJEKT: LOKALNA EKO ZDRAVA TRŽNICA V OBČINI RAZKRIŽJE

Polona Lopert, 29. 10. 2023
Maja Hajdinjak
Odprtje lokalne eko zdrave tržnice na Šafarskem.
Aktualno

V naselju Šafarsko v Občini Razkrižje se je uspešno zaključilo kulturno družbeno dogajanje na Lokalni eko zdravi tržnici Razkrižje, kjer so se predstavili lokalni ponudniki domačih dobrot, izdelkov iz ponovne uporabe in lokalni glasbeniki.

Ta projekt, ki je bil podprt s sredstvi Evropskega socialnega sklada in Republike Slovenije, je postal pravi zgled, kako lahko javni prostor postane osrednje mesto za prodajo lokalnih, eko in zdravih izdelkov ter srečevanje med ponudniki in kupci.

Partnerji v projektu

V projektu so sodelovali številni partnerji, med njimi:

- Občina Razkrižje (vodilni partner),

- Kmetija Jana,

- Društvo za razvijanje ročnih spretnosti Eko Werkštat,

- Kmetijsko-gospodarski zavod Murska Sobota,

- Ansambel Fekonja,

- Skupina Bosi.

Iztočnice na temo inovativnega vpliva na občino s poudarkom na trajnostnem nakupovanju in lokalni eko tržnici v Občini Razkrižje:

- Občina Razkrižje je prepoznala potrebo po trajnostnih rešitvah in izkoristila primerno lokacijo za vzpostavitev lokalne eko tržnice v naselju Šafarsko, ki je postala osrednja točka za lokalne pridelovalce in prebivalce.

- Ta inovativna tržnica brez posrednikov je omogočila direkten stik med pridelovalci in kupci ter spodbudila lokalno ekonomijo, promocijo ekološke pridelave ter izboljšanje kakovosti življenja v občini.

- Lokalna eko tržnica ni le prostor za nakupovanje, temveč tudi prostor za gradnjo skupnosti, spodbujanje trajnostnega gospodarstva in prispevek k boljšemu okolju, kar je del vizije in cilja Občine Razkrižje za trajnostno prihodnost.

Na dogodku so lokalni pridelovalci predstavili trajnostno prehranjevanje in nakupovanje s prodajo lokalnih živil, svežega sadja in zelenjave ter unikatnih ročno izdelanih izdelkov. Trajnostno prehranjevanje in nakupovanje sta postavila okolje v središče svoje filozofije, kar je vključevalo izbiranje živil in izdelkov ter embalaže, ki so imele čim manjši negativen vpliv na okolje. Pomemben del trajnostnega pristopa je bil poudarek na lokalno pridelani hrani ter nakupovanje izdelkov z minimalno ali reciklirano embalažo, saj so takšni ukrepi prispevali k zmanjšanju ogljičnega odtisa in varčevanju z naravnimi viri.

Rezultat tega pristopa je bil tudi pozitiven vpliv na razvoj občine, saj je tržnica postala osrednja točka, ki je povezala lokalne ponudnike ter prispevala k rasti lokalne ekonomije. Sodelovanje med ponudniki je okrepilo občutek skupnosti in podprlo razvoj lokalnih podjetij.

Poleg tega je tržnica postala priložnost za nova spoznavanja in izmenjavo izkušenj med ponudniki ter obiskovalci, ki so skupaj gradili trajnostno prihodnost. Lokalne eko tržnice so se izkazale za več kot le kraje za nakupovanje – postale so prostor, kjer so rasle skupnosti, kjer se je spodbujalo trajnostno gospodarstvo ter prispevale k izboljšanju kakovosti življenja v lokalni skupnosti.



Upamo, da bo ta projekt uspešno spodbujal trajnostno nakupovanje, izmenjavo dobrin, medgeneracijsko sodelovanje ter izmenjavo znanja in izkušenj med prebivalci Občine Razkrižje. Takšni dogodki so pomembni za izboljšanje kakovosti življenja, krepitev skupnostne povezanosti in trajnostno usmerjeno prihodnost občine. Projekt prav tako prispeva k dvigu lokalne ekonomije, podpira domače pridelovalce in obrtnike ter spodbuja zmanjšanje odpadkov, kar pozitivno vpliva na okolje v občini. Poleg tega medgeneracijsko sodelovanje in izmenjava znanja obogatita kulturno raznolikost ter tradicionalna znanja, kar gradi bogatejšo skupnost in izboljšuje kakovost življenja v lokalnem okolju.

EU projekt, moj projekt 2023 sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

logo eu
Arhiv
Evropski socialni sklad.

projekt Šafarsko eko-tržnica