vestnik

Europol opozarja na porast z umetno inteligenco ustvarjenega gradiva o spolnih zlorabah otrok

Vestnik.si, STA, 25. 7. 2024
Freepik
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Količina gradiva o spolnih zlorabah otrok, ki je nastalo oziroma bilo spremenjeno s pomočjo umetne inteligence, se povečuje, je v danes objavljenem poročilu zapisal Evropski policijski urad (Europol) in opozoril, da to otežuje identifikacijo žrtev in storilcev kaznivih dejanj.

"Čedalje večji obseg nezakonitih spletnih vsebin je ogromen izziv za organe pregona, ki se borijo proti izkoriščanju otrok na spletu," je Europol zapisal v poročilu, ki obravnava spletne grožnje v Evropi. Pri tem je poudaril, da z umetno inteligenco ustvarjeno gradivo predstavlja velik delež celotnega gradiva o spolnih zlorabah otrok na spletu.

Europol je prepričan, da se bo raba umetne inteligence za ustvarjanje ali spreminjanje tovrstnega gradiva v prihodnje razširila. To pa bo še bolj oteževalo identifikacijo žrtev in storilcev kaznivih dejanj.

Raziskovalci z Univerze v Edinburgu so maja ugotovili, da je vsako leto več kot 300 milijonov otrok žrtev spolnega nasilja na spletu. To med drugim vključuje zlorabo umetne inteligence za ustvarjanje lažnih posnetkov in fotografij ter izsiljevanje žrtev za denar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poročilo Europola medtem kot grožnje Evropejcem izpostavlja tudi kibernetske napade, zlasti na mala in srednje velika podjetja, spletne goljufije in ribarjenje, katerega cilj je zbiranje občutljivih informacij o žrtvi. Po vsej EU je bilo lani vsak dan tarča tovrstnih spletnih napadov več milijonov ljudi.

evropa agencija otroci kriminal