vestnik

Evangeličani umestili novega škofa in inšpektorja

A. Nana Rituper Rodež, 1. 12. 2019
Aleš Cipot
Ob svečani zaprisegi je Leon Novak prevzel škofovsko znamenje.
Aktualno

V Evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti so na prvo adventno nedeljo uradno umestili novo predsedstvo Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji. Murskosoboški duhovnik Leon Novak bo v naslednjih šestih letih nasledil dozdajšnjega škofa Gezo Fila, Bojan Prosič pa inšpektorja Johanna Laca.

Svečanega bogoslužja, ko so umestili tudi cerkvene delavce, so se ob evangeličanskih duhovnicah in duhovnikih ter cerkvenih inšpektorjih, udeležil tudi slovenski politični vrh, predstavniki verskih skupnosti iz Slovenije in evangeličanskih cerkva iz tujine. Ob svečani zaprisegi je Leon Novak prevzel škofovsko znamenje, to je križ, Bojan Prosič pa Ustavo in Statut Cerkve.

evangeličanska-cerkev, škof
Aleš Cipot
Ob svečani zaprisegi je Leon Novak prevzel škofovsko znamenje, to je križ, Bojan Prosič pa Ustavo in Statut Cerkve.

Novi škof se je v svoji pridigi navezal na Apostolske zapovedi in prve pomorščake, ki so se odpravili odkrivat nov svet. Predpogoj za uspeh, pravi Novak, so natančne pomorske karte, ugoden veter in smer ter varna pristanišča. Za krščansko cerkev je kot za karavelo, jadrnico, pomembno, da ima natančno navtično karto, ki jo usmerja pri plutju. Cerkev pa pri tem vodi in usmerja Sveto pismo. Če tega ni, se lahko na nemirnem in neznanem morju jadrnica izgubi, cerkev pa je prepuščena različnim ideologijam in filozofijam.« Ponosni pa smo lahko, še dodaja, da smo Slovenci in Prekmurci dobili Biblijo v maternem jeziku. Da jadrnica ali Cerkev ne obstane v brezveterju, pa je nujen ugoden veter in dobra posladka ter dejstvo, da obstajajo varna pristanišča, kamor se ob nevarnosti zatečejo.

evangeličanska-cerkev, škof
Aleš Cipot
Umestitve novega predsedstva Evangeličanske cerkve so se udeležili tudi premier Marjan Šarec, predsednik države RS Borut Pahor, predsednik DZ Dejan Židan, predstavniki drugih veroizpovedi.

Vsak je poklican na ta svet, da pusti svoj pečat, pa meni novi inšpektor Bojan Prosič, ki se bo svojega dela lotil preudarno in z vso predanostjo. Pri tem si želi, da vrednote, kot so vera, upanje, ljubezen spet dobijo pravo mesto v današnji družbi.

evangeličanska-cerkev, škof
Aleš Cipot
Častni škof Geza Erniša.

Bivšemu škofu evangeličanske cerkve Gezu Filu in inšpektorju Johannu Lacu se je za njuno delo zahvalil častni škof Geza Erniša in poudaril, da je prejšnje vodstvo veliko prispevalo za ohranjanje evangeličanske identitete. Pomembno pa je, pravi, da se pri veri spoštuje, kar nam narekuje Sveto pismo. »To pomeni, da mora človek razmišljati s svojo glavo, četudi ga zaradi tega ne bodo vsi ljubili in spoštovali.« Zaključil pa je zmislijo, da znanje ima meje, neznanje pa meja nima, slovenska Evangeličanska Cerkev pa je na strani tistih, ki želijo vedeti.

evangeličanska-cerkev, škof
Aleš Cipot
Bojan Prosič je nasledil Johanna Laca.

Spregovoril je tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore in dejal, da vidi novega evangeličanskega škofa kot človeka jasnih in globokih misli, ki so zasidrane v Svetem pismu. Prepričan je, da bo s svojim dostojanstvom in značajem Novak dobro nadaljeval delo svojih predhodnikov, tako v svoji Cerkvi kot v slovenskem ekumenskem svetu in svetu krščanskih cerkva.

evangeličanska-cerkev, škof
Aleš Cipot
Umestitev novega predsedstva Evangeličanske cerkve.

Na slovesnosti pa so umestili tudi nove cerkvene delavce, med drugim je predsednica za žensko delo Simona Prosič Filip, predsednik za mladinsko delo Mitja Andrejek, predsednik Nadzornega odbora Geza Filo, predsednik Eho Podpornice Peter Andrejčak, podinšpektorica pa Zdenka Jelenovec.

Z današnjim dnem se škofovski urad Evangeličanske cerkve na Slovenskem iz Ljubljane seli v Mursko Soboto, kjer je in bo tudi v naslednjih šestih letih kot duhovnik deloval Leon Novak.

leon-novak evangeličanska-cerkev-av-na-slovenskem škof evangeličanska-cerkev-mrtina-luthra-murska-sobota