vestnik

Evropski teden mobilnosti bo v znamenju trajnosti. Katere pomurske občine sodelujejo?

Vestnik.si, 14. 9. 2022
Laszlo Ligeti
Med 16. in 22. septembrom bo potekal evropski teden mobilnosti.
Aktualno

V petek se pričenja evropski teden mobilnosti, ki bo potekal pod sloganom 'trajnostno povezani'.

Letošnji slogan se navezuje na prizadevanje po zmanjšanju avtomobilskega prometa na fosilna goriva in spodbujanje prebivalcev k uporabi trajnostne mobilnosti, torej hoje, kolesa ali javnega prevoza. "Prav zato pobuda letos opozarja na pomen dobro povezanih skupnosti, saj je ta pogoj za uspešnost katerekoli občine in za visoko raven kakovosti našega bivanja v njej. O kakovosti življenja v neki občini tako vse bolj odločajo dobra dostopnost do dobrin in storitev, zagotovljena mobilnost za vse družbene skupine, dobre povezave ter raznovrstnost alternativ osebnemu motornemu prometu," pravijo organizatorji. 

Z različnimi aktivnostmi v evropskem tednu mobilnosti sodeluje tudi 13 pomurskih občin. To so občine Šalovci, Puconci, Moravske Toplice, Murska Sobota, Beltinci, Turnišče, Lendava, Črenšovci, Razkrižje, Ljutomer, Radenci, Gornja Radgona in Apače. 

V sklopu evropskega tedna mobilnosti poteka tudi dan brez avtomobila. Ta je bil prvič organiziran leta 1998 v Franciji. Dan brez avtomobila vsako leto poteka 22. septembra, lokalne skupnosti pa takrat lahko predstavijo mestna središča v drugačni luči in izvedejo ključne dejavnosti, namenjene omejevanju avtomobilskega prometa na določenih območjih, spodbujanju uporabe trajnostnih oblikmobilnosti ter ozaveščanju prebivalcev o vplivih njihove izbire potovalnega načina.

evropski-teden-mobilnosti sodelujoče-pomurje