vestnik

Evropski teden mobilnosti letos v znamenju posameznikom in okolju bolj prijaznih načinov potovanj

Anja Vlaj, 16. 9. 2023
Mestna občina Murska Sobota
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Začenja se Evropski teden mobilnosti, ki se bo zaključil 22. septembra z dnevom brez avtomobila. Potekal bo pod sloganom Varčne poti, sodelovalo bo tudi 13 pomurskih občin.

Letošnji slogan v ospredje postavlja odločitev za racionalnejše načine potovanj. Kot so organizatorji zapisali na spletni stani Evropskega tedna mobilnosti, so to tisti načini potovanj, ki ponujajo manj prestiža in udobja, zagotavljajo pa svetlejšo prihodnost. Slovenska gospodinjstva namreč za pokrivanje stroškov prevoza porabijo vedno več denarja. Različne oblike aktivne mobilnosti, kot so hoja, kolesarjenje, uporaba javnega prevoza in souporaba avtomobila, bi zmanjšala stroške posameznika, okoljsko škodo in negativne vplive na zdravje ljudi, so še zapisali.

"Aktivna mobilnost je v slovenskih naseljih ena od najustreznejših za premikanje po vsakodnevnih opravilih, saj so razdalje kratke. Zato je smiselno čim bolj spodbujati hojo in kolesarjenje za potrebe dnevne mobilnosti. Le to lahko spodbujamo le takrat, ko je infrastruktura za pešce in kolesarje ustrezna, skladna z nacionalnimi smernicami za področje hoje in kolesarjenja," je v sporočilu za javnost povedala Polona Demšar Mitrovič, nacionalna koordinatorka Evropskega tedna mobilnosti z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Poleg tega se bo v okviru Evropskega tedna mobilnosti na nacionalni ravni izvajala aktivnost odpravljanja ovir na površinah za pešce in kolesarje, ki bo potekala pod geslom »Pospravimo ulice,« so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost. »Kljub temu, da je infrastruktura za pešce in kolesarje marsikdaj primerna, pa so na njej vse prevečkrat številne ovire, kot na primer nepravilno parkirani avtomobili in druga vozila, zabojniki za smeti, nevzdrževane žive meje in druge rastline, ki ovirajo prehod in podobno. Marsikdaj so na površinah za pešce in kolesarje nepravilno postavljeni različni drogovi ulične razsvetljave ali tabel in prometnih znakov ter količki, ki bi jih bilo treba zaradi preglednosti, varnosti in udobnosti uporabe teh površin prestaviti na primernejše mesto ali morda odstraniti,« so še zapisali organizatorji.

Z različnimi aktivnostmi bo v Evropskem tednu mobilnosti sodelovalo tudi 13 pomurskih občin, in sicer Apače, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Puconci, Radenci, Razkrižje, Šalovci in Turnišče.

Evropski teden mobilnosti se bo zaključil z dnevom brez avtomobila. Prvič so dan brez avtomobila organizirali leta 1998 v Franciji. Ob tem dnevu bo v Murski Soboti zaprta Slovenska ulica, ki bo na voljo le pešcem in kolesarjem. Za osnovnošolce bodo pripravili bogat spremljevalni program, za vse ostale pa zanimive informacije o tem, kako potovati bolj trajnostno in zdravo, so zapisali na spletni stani Mestne občine Murska Sobota.

evropski-teden-mobilnosti varčne-poti