vestnik

(EVROPSKO PRVENSTVO) Tadeju je medalja odplavala za 100 gramov

ABE, 26. 7. 2024
Osebni arhiv
Tadej Panker je tekmoval na evropskem prvenstvu.
Aktualno

Tadej Panker iz Kroga četrti na evropskem prvenstvu na Nizozemskem.

IMG-20240710-WA0011
Osebni arhiv
Tadej Panker je tekmoval na evropskem prvenstvu.

Tadej Panker iz Kroga, član Ribiške družine Murska Sobota, je pred enim letom na tej časopisni strani, ko se je vrnil iz evropskega prvenstva v športnem ribolovu, ki je potekalo na Madžarskem, smelo napovedal, da bo letos na tem svojevrstnem tekmovanju njegov cilj medalja. Letos so se najboljši evropski športni ribiči merili v nizozemskem Spannenburgu na tamkajšnjih vodnih kanalih, Pankerju pa je zgolj slabih 100 gramov ujetih rib zmanjkalo, da bi se uvrstil na stopničke. Prvenstvo je namreč končal na nehvaležnem četrtem mestu. Tekmovalo je sicer 120 ribičev iz 24 držav. To je najboljša slovenska uvrstitev doslej na prvenstvih, Panker se je do sedaj udeležil štirih.

IMG-20240710-WA0009
Osebni arhiv
Tadej Panker je tekmoval na evropskem prvenstvu.

»Nekaj razočaranja je, ampak če pogledam vse skupaj, gre vseeno za izjemen uspeh, saj je več kot polovica ribičev na tem prvenstvu bila profesionalnih,« pravi kriminalistični tehnik soboške policijske uprave, ki treninge prilagaja službi in drugim obveznostim. Čas, preživet na vodi, je tako zelo kratek v primerjavi z drugimi udeleženci prvenstva. Ti so med drugim na Nizozemsko prišli že veliko prej in na teh vodah trenirali, medtem ko so Slovenci prispeli neposredno na uradne treninge in tekmi. Gre sicer tudi za precej drag šport, na evropskih prvenstvih pa je vse natančno določeno – od dolžine palic, količine hrane in vab. Vsakega tekmovalca je tako v njegovem boksu spremljal po en sodnik.

Tadej Panker je sodeloval še na ekipni tekmi, na kateri je reprezentanca Slovenije, ki jo je kot selektor vodil Štefan Černjavič iz Murske Sobote, njen član pa je bil še en Prekmurec, Primož Adanič iz Renkovec, zasedla 17. mesto. Tekmi sta, kot rečeno, potekali na vodnem kanalu, po katerem od Atlantskega oceana v notranjost Nizozemske in naprej proti Evropi poteka zelo gost promet, od številnih jaht in jadrnic ter tudi velikih tovornih ladij. Loviti ribe v tej vodi je zato eno najbolj zahtevnih ribiških opravil. »Prvenstvo sem vzel kot zelo dobro izkušnjo, želja po medalji pa še vedno ostaja. Morda jo Slovenci osvojimo že drugo leto,« pravi Panker.

IMG-20240710-WA0007
Osebni arhiv
Prekmurci na evropskem prvenstvu v športnem ribolovu: Štefan Černjavič, selektor (stoji prvi z leve), Tadej Panker (stoji prvi z desne) in Primož Adanič (čepi prvi z desne).

Osebni arhiv
Tadej Panker je tekmoval na evropskem prvenstvu.
tadej-panker športni-ribolov nizozemska