vestnik

Expano: češnja na torti dobrega sodelovanja

Majda Horvat, 11. 5. 2018
Jure Zauneker
Jevšek in Počivalšek verjameta, da gre za dobro zgodbo.
Aktualno

Murskosoboški župan Aleksander Jevšek povabil gospodarskega ministra Zdenka Počivalška v Expano.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek si je na povabilo murskosoboškega župana Aleksandra Jevška skupaj z državnim sekretarjem Alešem Cantaruttijem in drugimi sodelavci ogledal potek postavitve paviljona Expano ob Soboškem jezeru.



Jevšek se je zahvalil ministru za njegov prispevek k temu, da, kot je dejal, simbol in ponos Slovenije, kar je bil paviljon na Expo Milano 2015, postaja simbol Pomurja. Poudaril je, da so odzivi ljudi, ki spremljajo postavitev paviljona, že zdaj zelo pozitivni, kar ga potrjuje v prepričanju, da nastaja dobra zgodba.
Objekt Expano je del celostne ureditve degradiranega območja gramoznice, projekt pa so prijavili tudi na razpis za pridobitev evropskih sredstev namenjenih financiranju celostnih trajnostnih naložb. Vrednost ureditve južnega dela Soboškega jezera znaša 1,5 milijona evrov in postavitve objekta Expano 4,4 milijona evrov, s tem, da bo milijon evrov zagotovljenih po pomurskem zakonu in 700 tisoč evrov iz murskosoboškega občinskega proračuna. Objekt bo namreč pomemben za vzpostavitev regijske turistične destinacije in za usklajevanje turistične ponudbe, kar se zdaj, tako Jevšek, ne dogaja in kar poskuša z dobrimi nameni storiti vsaka občina zase.

58b1834fb0c2e9b9ab2c1655c0655ed5
Jure Zauneker
Vrh PGZ.


Minister Počivalšek je dejal, da imaš v življenju redkokdaj priložnost, da lahko dvakrat spremljaš gradnjo istega objekta. Poudaril je, da je Murska Sobota dobila paviljon v upravljanje zato, ker je predstavila najboljšo vizijo glede njegove uporabe. "Paviljon je jagoda, češnjica na torto dobrega sodelovanja z regijo in je odskočna deska za dodatni razvoj turizma v regiji," je izjavil minister.

b47ca67c93437bcc0f67322a8f74cd9c
Jure Zauneker
Paviljon, ki je arhitekturni presežek.


Vlada je namreč soglašala s podaljšanjem izvajanja pomurskega zakona in s tem prispevala k ustvarjanju pogojev za uspešno poslovanje regije. Minister je izrazil zadovoljstvo, da se je okrepila moč pomurskega gospodarstva, ki je lani ustvarilo 2,3 milijarde evrov prometa, od tega z izvozom 800 milijonov evrov, ter da je končni poslovni izid dobiček v višini 61 milijonov evrov.
Počivalšek je izrazil tudi pričakovanje, da bo sodelovanje potekalo dobro tudi pri dogovorih glede projektov za razvoj regij in omenil tri pomurske regijske projekte, ki so v "finalni igri", in sicer poslovne cone v vrednosti od 4,1 do 5,5 milijona evrov, kolesarske steze 6 milijonov evrov ter izgradnja vodovodnega sistema v vrednosti 41 milijonov evrov. Za slednji projekt v soglasju gospodarskega in prostorskega ministrstva potekajo dogovori za pridobitev evropskih sredstev.
"To pa ne pomeni, da so s tem vrata zaprta," je glede možnosti drugačnih dogovorov dejal minister.
Ponovno postavitev paviljona si je ogledala tudi Jerneja Lampret, generalna sekretarka slovenskega paviljona na Expo Milano 2015, Milan Lukić s podjetja Lumar IG ter arhitektka Nina Tešanović s podjetja Sono arhitekti.

expano jevšek počivalšek