vestnik

Fafangel izstopil iz strokovne skupine: "Jaz se boga ne želim igrati"

Vestnik, 20. 4. 2021
STA
Mario Fafangel je nepreklicno izstopil iz strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije
Aktualno

Mario Fafangel je ministra za zdravje Janezu Poklukarju obvestil, da nepreklicno izstopa iz strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije

Kot je zapisal v pismu je njegov odstop profesionalne narave in izhaja iz tega, da sta vloga in teža epidemiologov pri usmerjanju ukrepov v času pandemije še naprej na vseh nivojih nezaznavna. "Ko sem prejel vaše povabilo za ponovno sodelovanje v strokovni skupini, sem resnično verjel, da bo v drugem krogu drugače. Drugače je res, slabše je."

V pismu je Fafangel, sicer predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, še navedel, da glas epidemiološkega kolegija, ki ga zastopa, v svetovalni skupini pri ministrstvu za zdravje ostaja v manjšini in predstavlja le en glas. "Odločitve, ki se sprejemajo v okviru svetovalne skupine, pa epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje vse pogosteje vodijo v kot, v katerem smo prisiljeni sprejemati drastične ukrepe. Sprejete odločitve, ki so pogosto v nasprotju z mnenjem epidemiološke službe in tudi z ustaljenimi protokoli in načinom dela epidemiologov, nas spravljajo v stisko in zato pri tem ne morem in ne želim več sodelovati. Neprestano opozarjanje na nesmiselne odločitve, ki rušijo utečene postopke delovanja epidemiološke službe, in pisanje ločenih mnenj za zapisnik strokovne skupine je nesmiselno in neproduktivno," pravi Fafangel. 

milan krek, mario fafangel
STA
"Jaz se boga ne želim igrati," pravi Fafangel.

Dodal je, da je on osebno in epidemiološka služba 16. marca 2021 s težkim srcem podprla uvedbo popolnega zaprtja države. "Pri čemer smo ga predlagali na jasen način in ga osnovali na podlagi vseh dostopnih epidemioloških kazalnikov o poteku epidemije ter našega znanja in izkušenj s področja spremljanja in obvladovanja nalezljivih bolezni. Predlagali smo časovno jasno opredeljen ukrep, tako rekoč brez izjem, razen ene same, in to je bila možnost druženja v namen socialne podpore za posameznike v stiski med prazniki. Pa tudi to izjemo smo močno odsvetovali. To smo naredili le za to, ker se zavedamo, da čas ni nadomestljiv in žal obstajajo okoliščine, kjer ga enostavno ni več. V dani situaciji smo zato izbrali raje kratkotrajno učinkovito zamejevanje širjenje virusa kot neskončno trajanje ukrepov, ki jih družba ne (z)more več sprejemati. Hkrati se zavedamo, da le z obvladovanjem virusa lahko posamezniki, družba in gospodarstvo zares preživijo. To je bil za nas znova le izhod v sili." Fafangel v pismu nadaljuje, da smo bili potem deležni zaprtja države v nerazumljivi izvedbi, s številnimi izjemami, zaprtimi šolami, z delno odprtim gospodarstvom, z nerazumljivimi ukrepi obvezne uporabe mask na prostem, nerazumljivimi ukrepi na mejah in drugimi izjemami. "S tem se je izgubila možnost kratkoročnega ukrepanja, hkrati pa bi lahko drastično izboljšali trenutno epidemiološko situacijo in ustrezno prilagodili ukrepe. Izgubilo se je tudi zaupanje ljudi."

Epidemiolog je Poklukarju še napisal, da je epidemiološka služba v zadnjih mesecih podala številne ukrepe in predlagala drugačen pristop pri obvladovanju epidemije. Zagovarjali da so pristop, ki temelji na cepljenju kot izhodni strategiji, ponudili kontakt z logistiki mednarodnih nevladnih organizacij, izkušeni z množičnim cepljenjem, glasovali za prekinitev nekaterih ukrepov. Navedel je policijsko uro, omejitev gibanja na občine, regijski semafor in nadomestitev z nacionalnim semaforjem. Meni, da ti prvenstveno niso namenjeni vzdrževanju epidemiološkega stanja, ker posegajo pregloboko v človekove pravice.

Dodal je, da epidemiologi zagovarjajo kombinacije smiselnih ukrepov, ki gradijo predvsem na transparentnem upravljanju in zaupanju ljudi. "Številne odločitve, ki jih sprejema strokovna skupina, pa se od teh pristopov oddaljujejo oziroma so diametralno nasprotne. Kot epidemiologu se mi zdi naravnost grozljivo, da bom odločal o tem, ali in koliko posameznikov lahko svobodno izrazijo svoje mnenje o čemerkoli na javnem (zunanjem) prostoru. Kot epidemiologu mi je namreč pomembno le to, da pri tej pravici upoštevajo strokovna priporočila o medsebojni razdalji in zaščitni maski, v kolikor razdalje med posamezniki ni. Jaz se boga ne želim igrati," je zaključil. 

mario-fafangel izstop strokovna-skupina