vestnik

Fakin: Bolnišnica Murska Sobota je ena najbolje organiziranih v državi

A. Nana Rituper Rodež, 19. 10. 2018
Nataša Juhnov
Tudi prenova otroškega oddelka naj bi v prihodnje prišla v proračun
Aktualno

Po njegovi včerajšnji izjavi glede števila zaposlenih v zdravstvu in mnenju, da kadrovskega problema ne bi smelo biti, se je minister danes v živo prepričal, koliko negovalnega kadra v resnici pride na število postelj.

885880c2516798e37bbcb6f8eac06a98
Nataša Juhnov
Minister za zdravje je obiskal več oddelkov in urgentni center Splošne bolnišnice Murska Sobota.


Minister za zdravje Samo Fakin se je v zadnjih dveh dneh, ki jih je preživel v Prekmurju, srečal z ekonomisti, ki delajo v zdravstvu, in si danes ogledal še Splošno bolnišnico Murska Sobota (SBMS). Po včerajšnji izjavi, da v zdravstvu kadrovskih težav ne bi smelo biti, saj je zaposlenih več, kot jih je bilo, pa je danes nekoliko spremenil svoje mnenje.

9c0743c7da085ffdba78ad2ea7ecf38a
Nataša Juhnov
Samo Fakin, minister za zdravje, obljublja novo formulo za izrčun bolnišničnih uteži.


Minister Fakin je po ugledu soboške bolnišnice povedal, da ugotavlja, da je to ena izmed bolje organiziranih bolnišnic v Sloveniji. Včeraj je v javnosti završalo zaradi njegove izjave glede števila zaposlenih v zdravstvu in da kadrovskega problema ne bi smelo biti, pa se je danes v živo prepričal, koliko negovalnega kadra v resnici pride na število postelj in kako zahtevno je danes delo negovalnega osebja.
Ob tem je dejal: »Nikjer nisem opazil preveč kadra, povsod je število optimalno. Ta primerjava mi bo koristila pri obisku v drugih slovenskih bolnišnicah.« Dodal je še, da se bo tudi pri vseh nadaljnjih pogajanjih navezoval na številke, in ne na občutke.

65a1689147f59d75a79d98bdf0e77020
Nataša Juhnov
Minister za zdravje je na obisku med drugim spoznal, da je osebje optimalno zaposleno.


Bojan Korošec, direktor bolnišnice, pa je povedal, da so si skupaj z ministrom ogledali različne oddelke, med drugim otroškega, infekcijskega, urgenco in ginekološko porodniškega, ter videli, da bi bilo delo po oddelkih težko še bolj racionalizirati, ne da bi to vplivalo na kakovost dela in zagotavljanja kakovostnih storitev.
Ministru so predstavili tudi ključne težave, kar se investicij tiče pa jim je zagotovil, da so SBMS že uvrstili v skupno naročilo za nov CT aparat, da je za nov dializni oddelek rezerviranih dva milijona evrov in da načrtujejo, da bi prenovo otroškega oddelka vključili v sklop ostalih proračunskih investicij.


Pogovor vodstva bolnišnice in ministra je tekel tudi o plačilu uteži, oziroma ustreznem plačilu za opravljeno delo, saj v SBMS že dalj časa opozarjajo, da ne dobijo plačnega vsega dela, ki ga opravijo. Na ta račun bolnišnica izgubi letno vsaj milijon evrov. Minister Fakin jim je obljubil, da bodo v prihodnjem letu pripravili novo formulo za izračun uteži, na spremembe in drug način obračunavanja pa lahko računajo šele v letu 2020.

Nataša Juhnov
Minister za zdravje je obiskal Splošno bolnišnico Murska Sobota.
Splošna bolnišnica Murska Sobota samo fakin Bojan Korošec Racionalizacija bolnišnica