vestnik

Februarja nove cene oskrbe z vodo

Vida Toš, 25. 1. 2020
Nataša Juhnov
Spor občin, ki sodelujejo v vodovodnem sistemu C, se je končal s sodno poravnavo. Foto Nataša Juhnov
Aktualno

Prleške občine ter Javno podjetje Prlekija sklenili sodno poravnavo o vseh tožbah, povezanih z vodovodom

Na murskosoboškem okrožnem sodišču je bila obravnava tožbe sedmih občin – Apače, Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Križevci, Veržej in Razkrižje – proti Občini Ljutomer ter županji Olgi Karba zaradi vodovodnega sistema C. Eden od razlogov za tožbo je bilo to, da Občina Ljutomer ni potrdila elaborata o cenah vode in zato ni bilo mogoče določiti cene. Občine so ljutomersko občino in županjo tožile za tri milijone evrov, kolikor naj bi izgubile, ker občanom niso mogle zaračunavati vode po primerni ceni. So se pa občine tožile tudi zaradi odstavitve direktorja Javnega podjetja Prlekija Davorina Kurbosa in zaradi imenovanja novega. Občina Ljutomer je v tem času uspela z milijonsko tožbo proti omenjenemu podjetju, ker ni plačevalo najemnine za vodovodno omrežje, je pa denar od občanov za to dobivalo. 


Na tokratni sodni obravnavi so župani dosegli poravnavo, v skupni izjavi je župan Razkrižja Stanko Ivanušič dejal, da je vsaka taka poravnava kompromis in delni odmik od lastnih stališč. »Z veliko vloženega napora smo se v celoti in dokončno poravnali v vseh odprtih zadevah, ki so v zvezi s sistemom C potekale na sodišču. Poravnava velja za sedem občin, Javno podjetje Prlekija in Olgo Karba kot županjo. Za osmo občino, Sveti Jurij ob Ščavnici, pa bo o poravnavi odločal njen občinski svet. Če jo potrdijo, bo veljala tudi za to občino.« Ivanušič je dodal, da so s to sodno poravnavo naredili pomemben korak naprej v sodelovanju, tako glede vodovoda kot na drugih področjih.


Ivanušič je nato za Vestnik povedal še, da bo predvidoma 28. januarja seja ustanoviteljic JP Prlekija, na kateri bodo že vedeli, ali sodna poravnava velja tudi za Občino Sveti Jurij ob Ščavnici. Na tej seji naj bi, tako Ivanušič, obravnavali tudi spremembe in dopolnitve odloka o ustanovitvi JP Prlekija. »S sodno poravnavo pa je začel veljati tudi sklep z ene od sej sveta ustanoviteljic, da bodo 1. februarja 2020 začele veljati nove in usklajene cene oskrbe s pitno vodo, za katere je soglasje dalo vseh osem občin, ustrezne sklepe pa je sprejel tudi svet ustanoviteljic JP Prlekija,« je sklenil Ivanušič. 

vodovod Vestnik