vestnik

Felda ob mednarodnem dnevu mladih v poslanici izpostavil vlogo mladih pri digitalnih inovacijah

STA, 12. 8. 2024
Tomaž Primožič/FPA
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je v poslanici ob današnjem mednarodnem dnevu mladih poudaril, da so mladi v slovenski in širši družbi zelo pomemben deležnik. Izpostavil je predvsem vlogo mladih pri digitalnih inovacijah, ki je po njegovih besedah bistvena za reševanje mnogih svetovnih izzivov.

Felda je v poslanici spomnil, da se letošnja tema mednarodnega dneva mladih Od klikov do napredka: digitalne poti mladih za trajnostni razvoj osredotoča na dejstvo, da od vseh socialnih skupin ravno mladi danes najbolj spodbujajo rabo digitalnih tehnologij za vsesplošni napredek in za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. "Na tem področju ste tudi najbolj opolnomočeni in izobraženi," je mlade nagovoril minister.



Mladi po njegovih besedah dobro vedo, kaj je digitalna pismenost in se tudi vse bolj zavedajo pasti glede varnosti na spletu. "In prav vaša digitalna znanja ter upoštevanje omejitev sta ključna za učinkovito in odgovorno sodelovanje v digitalnem svetu," je zapisal v poslanici. Mladi po njegovih besedah svoje veščine uporabljajo za inovacije in podjetništvo. "Mladi ste tudi v večini prevzeli vloge digitalnih ambasadorjev Evropske unije in tako v svojih lokalnih okoljih spodbujate razvoj digitalnih veščin ter uporabo tehnologije za doseganje pozitivnih, okolju prijaznih sprememb," je dodal.

908978_159-felda
Jure Klobčar
Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda


Kot je še zapisal, so digitalne tehnologije ključnega pomena za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. "Mladi ste v današnjih časih vodilni na področju digitalnih inovacij. Kot 'digitalni domorodci' uporabljate tehnologijo za spodbujanje sprememb in iskanje rešitev, kot 'digitalni nomadi' pa lahko to opravljate iz kateregakoli konca sveta," je poudaril Felda in spomnil, da se približuje rok za doseganje ciljev trajnostnega razvoja do leta 2030. Pri tem je vloga mladih pri digitalnih inovacijah bistvena za reševanje mnogih svetovnih izzivov, je poudaril.

Mladi po njegovih besedah ostajajo ključna demografska skupina pri uporabi digitalnih tehnologij za hitrejši in učinkovitejši trajnostni razvoj družbe. "Zavedate se, da imate v rokah svojo prihodnost in prihodnost vaših otrok, ki jim želite ustvariti lepši, čistejši in prijaznejši svet. Naloga nas, odraslih, pa je, da vas pri tem podpiramo," je še zapisal v poslanici.

mladi dan minister poslanica