vestnik

Ferenc Horvath: "Pozivu KPK ne bom sledil!" 

Majda Horvat, 20. 5. 2019
Natasa Gider
Horvath ostaja predsednik PMSNS, člane sveta pa je pozval, da lahko sprožijo postopek njegove razrešitve. O tej možnosti se na včerajšnji seji niso izrekli. 
Aktualno

Poslanec narodnosti se sklicuje na pravna mnenja in zakon o poslancih, ki nezdružljivost poslanske funkcije pojmuje drugače kot zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath je po seji sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS) v Lendavi v izjavi za medije povedal, da "... pozivu komisije za preprečevanje korupcije ne bom sledil in bom za uveljavitev svojih pravic uveljavil vsa razpoložljiva pravna sredstva. Do konca postopka izjav s tem v zvezi ne bom dajal, KPK pa sem svojo odločitev sporočil prek odvetniške pisarne, ki me zastopa." Horvath je svojo odločitev oprl na mnenje pravnih strokovnjakov in tudi sodne prakse, in sicer, da nezdružljivost poslanske funkcije ureja posebni zakon, in sicer zakon o poslancih, ki pa prepovedi opravljanja funkcije poslanca za zastopanje pravne osebe javnega prava ne predvideva. "O navedenem se je izrekel tudi inštitut za ustavno pravo in upravno sodišče RS," je še povedal Horvath.



Po prebrani izjavi je tudi dejal, da je člane sveta PMSNS, ki so ga tudi izvolili za predsednika krovne organizacije, pozval, da če je kdorkoli mnenja, da je njegovo ravnanje škodljivo ali meče slabo luč na skupnost, lahko sproži postopek njegove razrešitve z mesta predsednika, to pa bi lahko storili s tajnim glasovanjem. Člani sveta se o tej možnosti niso izrekli.

Horvath pmsns madžarska skupnost