vestnik

Ferencovo senje v Turnišču že od 19. stoletja

Jože Gabor, 10. 10. 2022
Jože Gabor
Ferencovo senje v Turnišču.
Aktualno

V Turnišču so organizirali tradicionalno etnološko prireditev Ferencovo senje, ki temelji na sejmu, ki so ga v tem kraju organizirali že v 19. stoletju.

Prireditev organizirala vsako leto Občina Turnišče v nedeljo v tednu, ko goduje Franc. Ob sejemski ponudbi tradicionalnih in sodobnejših izdelkov ter domačih dobrot so pripravili še kulturo-zabavni program. Kulturni program z nastopajočimi iz občine in od drugod je organiziralo Kulturno društvo Štefan Raj Turnišča.

ferencovo-senje, turnišče
Jože Gabor
Ferencovo senje v Turnišču.

Nastopajoči so prišli v povorki na prireditveni prostor, potem pa so se predstavili še na odru. Člani Kolesarskega kluba Varaški šujstri so se na prireditveni prostor pripeljali s starodobnimi kolesi, prikazali pa so tudi, kako so nekoč turniški čevljarji izdelovali čevlje. Kraj je bil daleč naokrog znan po odličnih čevljarjih, ki so čevlje znali tudi kakovostno popraviti. Prireditev je tudi priložnost, da se na odru predstavijo pevci in glasbenike iz turniške občine in okolice. Pred povorko je najprej na odru nastopil Duo EM – Ervin in Matej, za njima pa še One man band Patrik Marič. Po povorki je Prekmurska godba Bakovci nastopila še na odru. Kot gostje so nastopili še plesna skupina Bizonke iz Litije, za njimi pa še folklorna skupina iz Laslova na Hrvaškem. Sledil je nastop Lukasa Gumilarja in sestre Lare, za njima pa je zapel in zaigral Duo Matej band – Matej in Filip. Nastopili so še folklorna skupina KUD Štefan Raj Turnišče, skupina Hay, Duo K & J – Kevin in Jan in Duo Interval – Jaša Lebar in Žan.

ferencovo-senje, turnišče
Jože Gabor
Ferencovo senje v Turnišču.

S prireditvijo se spomnijo tudi časov pred stoletjem in več, ko je Turnišče bilo pomembno sejemsko in obrtniško središče – varaš, med obrtniki v kraju pa so bili še posebej znani čevljarji in krojači. Na Ferencovo senje je vedno prihajalo veliko kupcev in trgovcev tudi iz oddaljenih krajev. V zgodovinskih virih ga omenjajo od leta 1896, vendar pa so ga oblasti leta 1952 ukinile. Organizirali so ga spet po več kot tridesetih letih leta 1996.
ferencovo-senje turnišče