vestnik

Ferencu Horvathu zaprli vrata do pomurskih Madžarov

Rok Šavel, 21. 12. 2022
Poslanska pisarna madžarske narodne skupnosti
Horvath je prejel štiri od potrebnih šestih glasov.
Aktualno

Manjšinski poslanec ni bil imenovan v svet Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, zato se ne bo mogel potegovati za nov predsedniški mandat.

Ob nadaljevanju konstitutivne seje sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava (MSNSOL) je prišlo do prelomne odločitve, ki bo vodila v spremembo vodstva krovne organizacije pomurskih Madžarov. V svet Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnost (PMSNS) se namreč izvoli 21 članov, in sicer iz petih občinskih madžarskih samoupravnih skupnostih (Šalovci, Hodoš, Moravske Toplice, Dobrovnik in Lendava), pri čemer pa največ, 10 članov, izvoli svet MSNSOL. Dvanajstčlanski svet MSNSOL, ki ga sestavljajo Robert Požonec, Judita Vida Törnar, Szerena Bence Jambor, Janez Magyar, Ferenc Horvath, Boglarka Vass, Tomi Horvat, Monika Šimon, Mihael Kasaš, Štefan Istvan Varga, Zsuzsanna Bači in Eva Tivadar pa je ravno pri izvolitvi članov v svet PMSNS moral svojo konstitutivno sejo prekiniti in jo naknadno nadaljevati, saj sta se dve članici odrekli članstva v svetu PMSNS. Manever ni vodil v samodejno imenovanje vseh preostalih članov v svet PMSNS, ampak so po pridobitvi pravnih mnenj vseeno izvedli glasovanje o preostalih desetih članih, pri čemer je vsak član moral dobiti večino glasov za izvolitev v svet krovne organizacije pomurskih Madžarov.


Horvath: Kot da bi nogometni trener v prvo postavo imenoval dva igralca manj, kot to dovoljujejo pravila


Večine ni uspelo pridobiti le Bačijevi in Horvathu, zato so namesto desetih v svet PMSNS imenovali osem članov. Na seji je bilo prisotnih 11 od dvanajstih članov, zato je bila večina določena pri šestih glasovih. Horvath, ki se je v preteklosti spopadal z očitki o nezdružljivosti poslanske funkcije in funkcije predsednika PMSNS, je prejel štiri glasove. Posledično aktualni predsednik PMSNS in poslanec madžarske narodne skupnosti ne more še četrti mandat postati prvi mož pomurskih Madžarov, saj se ta izvoli med člani sveta PMSNS. »Postavlja se veliko vprašanje, kaj je bila motivacija članov MSNSOL, da samovoljno v svet PMSNS imenujejo zgolj osem članov in ne deset, kot to določa statut. Kot da bi nogometni trener v prvo postavo imenoval dva igralca manj, kot to dovoljujejo pravila,« poudarja Horvath in se še dodatno sprašuje o osebnih interesih, ki so »očitno lahko pomembnejši od interesa volilcev in spoštovanja pravnih predpisov.«


Je imenovanje desetih članov obvezno?


Tomi Horvat, ki je bil imenovan za predsednika MSNSOL, pojasnjuje, da nikjer ni predpisano, da morajo v svet PMSNS imenovati deset članov, ampak, da je določeno le maksimalno število članov, zato se jih lahko imenuje tudi manj, kar naj bi pritrdili tudi v statutarno pravni komisiji MSNSOL. Tudi statut sicer predvideva, da katera od občinskih madžarskih samoupravnih narodnih skupnosti ne imenuje vseh svojih predstavnikov v svet PMSNS, pri čemer je navedeno, da kljub temu svet PMSNS deluje brez njih kot »legitimni zastopnik celotnega madžarskega življa v Prekmurju«. Boj za položaj predsednika precej vplivne krovne organizacije pomurskih Madžarov, ki je deležna zajetnega financiranja s strani državnega proračuna in tudi s strani madžarske države, pa se bo morda še podaljšal, saj Horvath ne izključuje iskanja pravice na sodišču.

madžarska-samoupravna-narodna-skupnost občina-lendava ferenc-horvath