vestnik

Festival Fronta: Murska Sobota kot kulisa plesu

A. Nana Rituper Rodež, 27. 8. 2019
A. Nana Rituper Rodež
Matevž Dobaj: razdeljene stvari
Aktualno

Jutri, v sredo, 28. avgusta, se v Murski Soboti pričenja 14. mednarodni festival sodobnega plesa Fronta, v okviru katerega se bo do sobote zvrstilo 25 s plesom povezanih dogodkov.

Letošnji program ne bo tako spektakelsko naravnan, zato pa se s plesom seli v različne, tudi izpraznjene prostore mesta. Kje vse lahko v naslednjih dneh srečate plesalke in plesalce, ki prihajajo iz Slovenije in tujine?

fronta-sodobnega-plesa, matjaž-farič, ples, rosana-hribar, murska-sobota
A. Nana Rituper Rodež
Matjaž Farič, umetniški vodja festivala Fronta sodobnega plesa.

Festival bo s predstavo Tuji jeziki, ki poleg številnih dialektov z različnih koncev Evrope in tudi prekmurskega, ob 18. uri na grajskem dvorišču otvorila slovita avstrijska skupina Liquid Loft.

Liquid Loft Foreign Tongues Michael Loizenbauer
Michael Loizen Bauer
Liquid Loft Foreign Tongues

Koreograf predstave Tuji jeziki Chris Haring si je skupaj s sodelavci zamislil, da v predstavi globalne teme poveže z lokalnim tekstom in kontekstom. Glasove za predstavo, s katero gostujejo po mnogih plesnih prizoriščih, posodili tudi Maja Lačen Škrbič, Darko Vrebac in Leno Kaj Lainšček.

fronta-sodobnega-plesa, matjaž-farič, ples, rosana-hribar, murska-sobota
A. Nana Rituper Rodež
Matevž Dobaj: Razdeljene stvari

Letošnji festival bo, kot je dejal Matjaž Farič, umetniški vodja festivala, potekal v prepletu globalnega in lokalnega. Koreografe in plesalce pa so povabili, naj svoja dela umestijo v prizorišča na prostem brez bistvenega poseganja. Murska Sobota že sama po sebi deluje kot kulisa in kliče po dejavnostih, ki bi se odvijale v izpraznjenem prostoru. Z umetniškimi intervencijami želijo spodbuditi tudi razmislek o dojemanju prostora in izpraznjeni arhitekturi mesta.

fronta-sodobnega-plesa, matjaž-farič, ples, rosana-hribar, murska-sobota
A. Nana Rituper Rodež
Matevž Dobaj: razdeljene stvari

Bolj tradicionalni in spektakelski del Fronte prinaša dve slovenski predstavi, ekstatično predstavo Razgaljeno koreografinje in režiserke Rosane Hribar (29. avgust ob 20.30 uri) in eklektičen spoj različnih odrskih praks v lutkovnem baletu Posvetitev pomladi (31. avgust ob 20. 30 uri) v izvedbi Lutkovnega gledališča iz Ljubljane, s katero se bo letošnji festival tudi zaključil.

SYMMETRY_image_01_landscape
Arhiv Fronta
Film Simmetry (Simetrija)

Poleg plesnih predstav, pogovorov z umetniki in tradicionalne predstavitve mladih plesalcev Opus1, bodo zavrteli štiri nagrajene filme, ki se vsak na svoj način lotevajo filma. Med drugim bodo na grajskem dvorišču zavrteli plesno grozljivko Vrhunec (Climax) Gasparja Noeja ter filmsko prepletanje znanosti in plesa Simetrija (Simmetry) Rubena van Leera, ki je bil posnet v hadronskem trkalniku v švicarskem Cernu.

climax_01
Iz filma Climax
Glasbena drama in grozljivka Climax (Vrhunec)

Od 28. do 31. avgusta se bo plesalo na grajskem dvorišču, na Železniški postaji, na Trgu zmage, vzdolž Trubarjevega drevoreda, na grajski ploščadi, na odprtem odru pred kipom Štefana Kovača in še kje, pa tudi v Gledališču Park in v MIKK-u.

fronta-sodobnega-plesa, matjaž-farič, ples, rosana-hribar, murska-sobota
A. Nana Rituper Rodež
Matjaž Farič

matjaž-farič fronta sodobni-ples-murska-sobota rosana-hribar