vestnik

Festival Vinarium bo od 26. avgusta do 3. septembra. Kaj vse prinaša?

Jože Gabor, 22. 8. 2022
Jože Gabor
Bogračfest s tekmovanjem v kuhanju bograča se bo začel v starem mestnem jedru v soboto dopoldne
Aktualno

Tudi letos bo zadnji teden avgusta in prve dni septembra pestro dogajanje v Lendavi in okolici v sklopu prireditev z naslovom Festival Vinarium.

Dogajanje so v stolpu Vinarium Lendava predstavili direktorica Zavoda za turizem in razvoj Lendava Martina Bukovec, podžupan, ki opravlja funkcijo župana Ivan Koncut, predsednica Zveze kulturnih društev Lendava Elvira Vaupotič Göncz in vodja Ziplina Vinarium Evgen Lazar. Festivalsko vzdušje bodo ogrevali v petek, 26. avgusta, na predvečer osrednje prireditev v Lendavi Bogračfesta. Dogajanje bo na letnem odru gledališke in koncertne dvorane in v bližnjem parku Roža. Najprej bo ob 17. uri v parku v srednjeveških kostumih nastopilo Društvo za ohranjanje srednjeveških tradicij St. Longinus iz Vojvodine, sledil pa bodo nastopi transilvanskega Pesniškega gledališča Ampelopsis Cluj, Prekmurskih citrarjev in Plesnega ansambla Fricska. Zvečer ob 20. uri bo koncert domače zasedbe Hot Club of Lendava.

Bogračfest s tekmovanjem v kuhanju bograča se bo začel v starem mestnem jedru v soboto dopoldne, ko bodo ekipe prevzele sestavine in si uredile tekmovališča. Med 10. in 14. uro bo bograč kuhal tudi Masterchef Luka Novak. Ves čas kuhanja bo kulturno-zabavni program in glasbeni popoldan z Duom Halicanum. Razglasitev rezultatov ter podelitev plaket ter nagrad bo ob 19. uri. Na prireditvenem prostoru pred hotelom Cubis pa bo ob 19. uri koncert skupine D-Dur, ob 21. uri pa Tanje Žagar. V spremljevalnem programu čez dan bo med drugim kulinarična ponudba za obiskovalce, Mestna skupnost Lendava bo predstavila Guinnessov bograč, v sladki ulici za otroke v mestnem parku pa bodo sodelovali ŠD Gibko, Koleido in sklad Vrtca Lendava. Ves čas prireditve bo vozil avtobus do stolpa Vinarium Lendava.

festival vinarium, lendava
Jože Gabor
Predstavili so dogajanje na letošnjem Festivalu Vinarium.

Od ponedeljka, 29. avgusta, do četrtka, 1. septembra, se bodo po 18. uri začeli štirje etno večeri s kulturo in kulinariko: slovenski, madžarski, hrvaški in srbski. Na ponedeljkovem slovenskem etno večeru bodo nastopili: Ansambel Mateja Banovška, Folklorna skupina KTD Moščanci, orkester na frajtonaricah, Komorni pevski zbor Vita Lendava, stand-up komik Perica Jerkovič in Veseli vandravci iz KD Lipa. Sledil bo torkov madžarski etno večer, ki se bo ob 19. uri začel s prestavo lendavskega Lutkovnega gledališča Pupilla z naslovom Utazok. Ob 20. uri pa bo glasbeno-zabavna predstava Produkcije Liliom z naslovom Öreglanyok (Starke). Na hrvaškem etno večeru v sredo z naslovom Dalmacija u mom oku bodo najprej nastopili tamburaši Hrvaškega kulturnega društva Pomurje, za njimi pa še Klapa Dalmari. Na srbsko-novosadskem etno večeru, ki bo v četrtek, bodo nastopili Tamburaški orkester Vila, KUD Željezničar. Predstavili bodo knjigo Kulturno blago Novoga Sada in brali pesmi, nastopilo pa bo tudi Srbsko-češko društvo Beseda Petrovaradina.

V petek, 2. septembra, bo ob 17. uri pri Mesni hiši Večer lendavskih vin z degustacijo vin lendavskih vinarjev in ob glasbenem ambientu Saše Zvera. Zadnji dan Festivala Vinarium bo 43. prireditev Lendavska trgatev. V soboto bo ob 11. uri skozi staro mestno jedro Lendave najprej povorka s prikazom tradicionalnih ljudskih običajev in opravil. Na dvorišču knjižnice bo Pravljično
dvorišče za otroke. Ob 13. uri se bo začel glasbeni popoldne z ansamblom Spev, ob 14. uri pa bodo nastopi folklornih skupin. Ob 20. uri bo nastopila skupina Peter's Pan, ob 21. uri pa bo koncert skupine Kingston. Ves dan bo še kulinarična ponudba, avtobus pa bo vozil do stolpa Vinarium Lendava v Dolgovaških goricah, kjer bodo praznovali sedmo obletnico stolpa z glasbo, kulinariko, zipwine doživetjem in dnevom odprtih vrat vinskih kleti. Pri vaškem domu v Lendavskih goricah pa se bo ob 13. uri začela dirka za Pomurski MBT pokal.
festival-vinarium lendava
Kaj zdaj berejo drugi