vestnik

Film: Za Prekmurje gre!

A. Nana Rituper Rodež, 3. 3. 2019
Jure Zauneker
Režiser Štefan Celec s svojo ekipo, ki je sodelovala pri nastajanju filma Za Prekmurje gre!
Aktualno

V Gledališču Park Murska Sobota je bila v petek predpremiera dokumentarnega filma Za Prekmurje gre!, scenarista in režiserja Štefana Celeca. Govori o nemirnem in dinamičnem času pred stotimi leti, ko so se Prekmurci združili z matičnim narodom, medtem pa v desetih mesecih zamenjali devet oblasti. Film prikaže, kdo je odigral ključno vlogo.

460914dba59b435e0a9dff23b8b0e974
Jure Zauneker
Dokumentarni film, ki temelji na arhivskih posnetkih in dokumentih ter igranih prizorih.


Ko smo pred leti končali snemati zgodbo o Prekmurski republiki in Vilmušu Tkalcu, sem premišljeval, da se bliža 100 letnica združitve in da bi bilo potrebno nekaj naredit, pove Celec. Tako se je lotil preučevanja dogajanja tistega časa in napisal scenarij za film Za Prekmurje gre!, ki je nastal v produkciji Zavoda Sončnica in ob finančni podpori RTV Slovenija.

099b327b71460a2feb114f1f255778b8
Jure Zauneker
Dvorana je bila nabito popolna, ker je bilo za film veliko zanimanje, ga bodo aprila še enkrat zavrteli.


Dokumentarni del filma in arhivske posnetke so z igranimi prizori dopolnili in prikazali Srečko Centrih kot dr. Matija Slavič, Borut Siherle kot Vilmoš Tkalec, Nenad Perič kot Jožef Klekl st. in Slovenka iz Porabja Vera Gašpar. Dogajanje pa komentirajo mnogi pomurski in tuji zgodovinarji ter drugi strokovnjaki, ki ta čas dobro poznajo. Film je dolg 53,5 minute in je, kot meni Celec, učna ura zgodovine o Prekmurju v tistem prepišnem in dramatičnem času, ko se je v desetih mesecih zamenjalo devet oblasti.

40bce1619aeff4f84272c56fd36697e3
Jure Zauneker
Režiser Štefan Celec, župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek in predsednik Državnega zbora Dejan Židan.


V zgodbo je vključil najpomembnejše osebe, ki so ključne, da so se stvari na pariški mirovni konferenci, v hudi diplomatski igri velikih z malimi narodi, ki tedaj mednarodno niso bili priznani, odvile, kot so se. Neprecenljiva je vloga Prleka dr. Matijo Slaviča, ki je bil na Pariško mirovno konferenco povabljen kot izvedenec za Prekmurje in je odigral odločilno vlogo, ter dr. Frana Kovačiča. Izpostavljeni so tudi Prekmurci, ki so pomembno vplivali na oblikovanje mnjenja v Prekmurju, med njimi je potrebno posebno izpostaviti Jožefa Klekl st., Jožeta Godino, Ivana Jeriča in še druge.


Direktor fotografije je Jože Glažar, za filmsko glasbo pa so poskrbeli Samo Budna, Andi Sobočan in Dejan Berden.
Podrobneje pa v Vestniku.

Za Prekmurje gre! 100 let združitve prekmurskih Slovencev z matični Štefan Celec film o Prekmurju Pariška mirovna konferenca