vestnik

(FILMSKI FESTIVAL V LJUTOMERU) Vpogled v filmsko ustvarjanje mladih

I. B., 23. 5. 2022
Arhiv organizatorja
Na letošnji festival se je prijavilo čez 2700 filmov, na različnih lokacijah v Ljutomeru pa so jih predvajali 111. Foto arhiv Students cuts
Aktualno

Najboljši eksperimentalni film Zakaj je režirala dijakinja ljutomerske gimnazije Lina Horvat.

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) je gostila filmski festival Student Cuts, ki je namenjen mladim filmskim ustvarjalcem. »Njegov namen je dijakom umetniških gimnazij ponuditi javno predstavitev, neki začetek na njihovi poti in spodbudo, motivacijo, da bodo še bolje izvajali svoje projekte,« je dejal direktor festivala Jaka Polutnik. 

Na letošnji festival, bil je osmi, se je prijavilo čez 2700 filmov, na različnih lokacijah v Ljutomeru pa so jih predvajali 111, posnetih v 34 različnih državah. Polutnik je pri tem dodal, da želijo z mednarodno noto dijakom pokazati, kako delajo in kako zgodbe pripovedujejo njihovi vrstniki iz drugih držav, obenem pa jim omogočiti, da prinesejo dobre prakse od drugod v svoje izdelke. 

Ob dijakih GFML so iz Slovenije na dvodnevnem festivalu sodelovali še dijaki, ki obiskujejo program umetniške gimnazije na Gimnaziji Nova Gorica in Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji Ljubljana. Udeležili so se lahko različnih filmskih delavnic, slovenska režiserja in scenarista Marija Zidar in Damjan Kozole pa sta jim na strokovnem predavanju približala svoj proces dela. Oba sta bila tudi člana žirije, v kateri je sedela še Irena Bedrač. 


Na šolah za pet ur gradiva 


Na festivalu so bili predvajani filmi iz tekmovalnega in netekmovalnega programa. V tekmovalni program se je uvrstilo 23 filmov, podeljene pa so bile nagrade v različnih kategorijah. V kategoriji eksperimentalni film je bil za najboljšega izbran film z naslovom Zakaj. Režirala ga je Lina Horvat z GFML, šola pa je poskrbela za produkcijo. Najboljši dokumentarni film je The Horse Master, posnet je bil v Kirgiziji, njegova režiserka pa je Aziza Khalbekova. Ach je naslov najboljšega animiranega filma, posnet je bil v Nemčiji pod taktirko Poline Piddubne. Nagrado za najboljši igrani film je prejel film Pillow. Ustvarjen je bil v Italiji, režirala ga je Isabel Mazzolini. 


Nagrado občinstva za najboljši film je prejel film z naslovom L'oiseau Migrateur. Ta je nastal v Libanonu, njegov režiser pa je Mourane Matar. Nagrada občinstva za film prihodnosti pa je šla filmu LIKI #2 S.E.A.P., ki ga je režiral Maj Deu Marinšek z ljubljanske gimnazije. Njegova kolegica Ela Mimi Pirnar je režirala film Velike ribe v malem morju, ki je slavil v kategoriji Future Talents, namenjeni slovenskim dijakom.

Polutnik je še dejal, da je na slovenskih šolah v tem letu nastalo za okoli pet ur filmov in vsi so bili v Ljutomeru tudi predvajani. Tako kot bodo tudi pri festivalskih partnerjih po Sloveniji, v Sarajevu, Zagrebu in po televiziji. Festival Student Cuts je bil za vse udeležence nadvse poučen, Katjuša Peterka z GFML je denimo rekla, da je bilo zanimivo videti, kako drugi gledajo na enake stvari. Obenem pa je bil dogodek priložnost za sklepanje prijateljstev in poznanstev ter prijetno druženje. 



filmski-festival gimnazija-franca-miklošiča-ljutomer