vestnik

Finale Evrovizije: Se nocoj v Lizboni obeta senzacija?

Denis Živčec, 12. 5. 2018
Reuters
Aktualno

Prav mogoče je, da se Pesem Evrovizije nocoj razplete z eno najbolj nepričakovanih zmag doslej. Vzdušje v slovenski ekipi odlično, Lea bo na oder stopila kot tretja. 

Nocoj pa, oh, nocoj. Vse, kar so na Portugalskem pripravljali v letu po kijevski zmagi Salvadorja Sobrala,bo nocoj dobilo smisel. Veliki finale Pesmi Evrovizije 2018 bo v lizbonski Altice Areni pokazal, kam se bo bleščičasta evrovizijska karavana selila naslednje leto. Nastopilo bo 26 držav, med njimi tudi Slovenija. Večer bo odprla Ukrajina, zaključila Italija, Lea Sirk pa bo s svojimi dekleti na oder stopila kot tretja. Kar je, če gre verjeti tistim, ki prisegajo na evrovizijsko statistiko, boljša pozicija, kot če bi nastopila nekje na sredini in slabša, kot če bi nastopila na koncu.
A najprej ... trenutek za mravljice. Finale se bo začel zelo v portugalskem duhu. Gostitelji so iz rokava potegnili najboljše kar imajo in kot del otvoritvene točke povabili svojo največjo divo fado glasbe, Marizo, ki je že večkrat koncertirala tudi v Sloveniji.
Prvič bomo slišali skladbe velike peterice in gostiteljice Portugalske, ki pa se, vsaj po prvih odzivih, letos ne more nadejati prav velikega uspeha. Niti jim, glede na zahtevnost organizacije Evrovizije, do tega ni.
Lea Sirk je, klub kratki noči po drugem polfinalu, odpela in odplesala še obe včerajšnji generalki. Na dopoldanski je lase imela spuščene, ne spletene v svojo prepoznavno rožnato kito. Nastop je bil takšen, kot ste ga videli. Ničesar ni spreminjala, četudi je sprva dopuščala možnost, da si v tistih nekaj sekundah zaigranih "tehničnih težav" izmisli kaj novega. Zvenela je odlično, utrujenost se ji ne pozna, tudi njena celotna ekipa dela v smeri, da bi za finale prihranila kar se da veliko energije.
Vstopnice za Evrovizijo v areni, ki brez velikega odra običajno sprejme okoli 20.000 ljudi, so že davno razprodane. Na črnem trgu dosegajo vrtoglave cene, tudi do 500 evrov. Vsi bi pač radi bili del Lizbone 2018. Varnostni ukrepi so na vrhuncu, mesto pa so v zadnjih dneh preplavili navijači, ki se naokoli sprehajajo z zastavami in drugo evrovizijsko ornamentiko.
Delno je odločitev o zmagovalcu že padla. Žirije so namreč ocenjevale že sinoči, na drugi generalki. Nocoj bodo svoje povedali še gledalci. Glasovalo bo 43 držav. Slovenske točke bo v Altice Areno sporočila Maja Keuc, naša nekdanja evrovizijska predstavnica iz leta 2011. Lea Sirk s končnim razpletom ni obremenjena, pravi, da je njena zmaga že preboj v finale in da od takrat naprej v Evroviziji zares uživa in se zabava. Ob njej na odru bodoplesalke Karin Putrih, Veronika Škrlj, Anja Moderndorfer in Tajda Kožamelj ter skrita vokalistka Karin Zemljič. Za gledalce TV Slovenija bo prenos od 21.00 naprej komentiral Andrej Hofer.
Pa napovedi? Če sklepamo po vzdušju v Lizboni, se nam očitno obeta senzacija. Izraelska pevka Netta je status favoritke v zadnjih dneh precej izgubila, četudi je na stavnicah še zmeraj druga. Zdaj vsi norijo za ciprsko predstavnico Eleni Foureria, v Atenah živečo Albanko. Njena strastna skladba Fuego (Ogenj) je v Lizboni postala veleuspešnica in je okupirala zabave. Močno vodi tudi na stavnicah. To bi bila prva zmaga za Ciper, otoško državo pol manjšo od Slovenije. Bilo bi zanimivo sporočilo, glede na očitke, da si nekatere države Evrovizijo zadnja leta lastijo.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/-DRsfNObKIQ##


Do solz je dvorano na generalki ganil nemški predstavnik Michael Schulte. Svojo odlično odpeto, izjemno čustveno in osebno balado je posvetil pokojnemu očetu. Njegov nastop je čista čarovnija.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/YLbC-k3nnJQ##
Bo Netti vendarle uspelo?

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/fnB783uNjN0##


Močno se je, kdo ve zakaj, v kratkem času na stavnicah povzpela irska skladba, ki pa se mnogim zdi na smrt dolgočasna.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/zdRIUHyajiY##
Nekateri so prepričani, da nas čaka francosko leto.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/poInYpdNXso##


Močan nastop so pripravili tudi Bolgari.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/ajOe6ZmHq-0##
Švedom letos napovedujejo eno najbolj mlačnih uvrstitev v zadnjih letih.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/4lGDRmrQLTA##


Slovenija, tako kot v polfinalu, na stavnicah trenutno zaseda predzadnje mesto. Za nami je le še Srbija.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/sRtygbA0-DU##
A kot nas je naučil četrtek, je mogoče prav vse. To je Evrovizija. In čas je za finale.


Lea Sirk evrovizija 2018 lizbona