vestnik

Fino s Kristino: Novim okusom je treba dati priložnost

Ines Baler, 31. 12. 2020
Osebni arhiv
Kristina Budja se trudi biti prijazna do narave, zato so paketki pripravljeni v lesenih košaricah ali zabojčkih. Foto Osebni arhiv
Aktualno

»Nisem kuharica, toda vse, kar delam, delam s srcem in želim druge ljudi s svojimi izdelki osrečiti,« pravi Kristina Budja iz Stogovec, ki se skriva za sirupi in namazi Fino s Kristino.

Njene domače dobrote so najprej prejemali prijatelji, znanci in sodelavci, letos pa so prišli še na tržišče. K temu je nekoliko prispevala tudi bolezen, od lanskega leta ima namreč težave s hrbtenico. Zaradi tega je bila več mesecev bolniško odsotna z dela, ta čas pa je posvetila razmisleku, kaj želi delati v življenju za svoje veselje in glede na to, kar ji telo dopušča. »Maja sem začela pripravljati bezgov sirup in ga naredila toliko, da bi ga lahko pila vsa vas. Potem se je to ponovilo še z meliso. Dober prijatelj Jernej mi je dejal, da bi si moje dobrote počasi zaslužile nalepko,« pripoveduje o nastanku ideje. Pristavi še, da sta Jernej in sestrična Barbara njena velika spodbuda. Sprva so izdelki nosili ime Made with love (Narejeno z ljubeznijo), pozneje pa je na prigovarjanje drugih nastala še slovenska etiketa. »Jernej me je nato vprašal še, ali ne bi skušala česa prodati, in tako nekako se je začelo. Urejali smo deklaracije, porodilo pa se je tudi vprašanje o novem imenu,« pravi. V tistem času je nastalo poimenovanje Fino s Kristino, ki temelji na tem, da so izdelki drugačni, posebni in predvsem fini.

Nasadi se še razvijajo


Budjeva se je specializirala za izdelavo zeliščnih sokov. »Rada poskušam nove kombinacije in na začetku sem si rekla, da si dam čas do decembra. Če bo kaj nastalo iz tega, bom prihodnje leto nadaljevala, kolikor mi bo zdravje dopuščalo.« Dejavnost se je res razvila, sogovornica pa že razmišlja o načrtih in novih receptih. Več vrst zelišč ima posajenih doma, pri urejanju nasadov ji pomagajo družinski člani. Na gredicah se najdejo navadna sivka, različne vrste mete in melise, bazilika, ognjič, ameriški slamnik, pehtran, stevija in še mnogo drugega. Njeni izdelki so naravni in pripravljeni iz domačih sestavin. »Delam toliko, kolikor je sestavin, saj jih pridelam doma, nekaj sadja pa imajo tudi moji starši. Upam, da zaloga ne bo pošla, toda če bo, ne bom zaskrbljena, saj to pomeni, da delam dobro in da hočejo ljudje še več.«

Kristina Budja, Fino s Kristino
Osebni arhiv
Priprava namazov in sirupov je bila za Kristino Budja sprva konjiček, zdaj pa ima registrirano dopolnilno dejavnost na kmetiji. Foto Osebni arhiv

Vseskozi razmišlja o novih kombinacijah in izzivih, trenutno se večino časa ukvarja z Zimsko pravljico. Pojasni, da gre za namaz, ker pa je tako okusen, večkrat po njem poseže kar z žlico. V kozarčku je kombinacija jabolk, bele čokolade, cimeta in ruma. Pohvale prejema tudi za namaz iz jurke, otroci pa so navdušeni nad bananinim in so ga poimenovali vesolje. »Zadnjič mi je neka stranka dejala, da imajo otroci zelo radi nutello ali eurokrem in palačinke vedno jedo s tem namazom. Ko je na mizi moja marmelada, pa se prepirajo zanjo.«  Pravi, da so to odzivi, ob katerih ji zaigra srce in poskoči motivacija. To, da dela dobro, ocenjuje tudi na podlagi vračanja strank in priporočil drugim.

Občuti se domačnost
Kristina Budja se trudi biti prijazna do okolja, zato svoje izdelke dostavlja v posebnih lesenih košaricah in zabojčkih. Sirupi in namazi so na voljo v nekaterih butičnih trgovinah, v bolj oddaljene kraje jih pošilja po pošti, sicer pa jih osebno dostavlja. V normalnih razmerah doma pripravlja degustacije po predhodnem naročilu, prodaja tudi na tržnicah. Opaža, da predvsem v Gornji Radgoni odziv na tržnico ni tak, kot bi si ga prodajalci želeli. »Ne vem, ali je to posledica koronakrize, ampak okoliški ljudje, ki tam vse pripravijo, so sami. Ko grem v Maribor, je vse drugače. Več je ljudi in več interesa,« pripomni sogovornica, ki jo na družbenih omrežjih najdete pod imenom Fino s Kristino. Opaža še, da so domači izdelki na splošno premalo cenjeni in ljudje nanje gledajo zgolj z vidika cene. Pravi, da je v delo vložen čas, veliko truda, pa tudi finančni strošek z materialom je treba povrniti. »Enkrat je neka gospa na tržnici pripomnila, da imam drag jurkin namaz. Pa sem jo vprašala, ali ga je že kdaj pripravljala doma. Odgovorila mi je, da velikokrat. Takrat sva skupaj ugotavljali, koliko dela je s tem, da narediš dober namaz. Na koncu mi je le dejala, namaz imate še prepoceni,« opiše eno od anekdot, ki jih je doživela. Če mora izbrati svoj najljubši izdelek, bi bil to sirup limonske melise in sivke, glede strank pa pravi, da ima vsaka svoj okus. Ponosna je tudi na odzive z dogodka Trilogija ob jezeru pri Sveti Trojici, kjer je sodelovala s svojimi sirupi. »Tam je bilo ogromno ljudi in ti so na začetku za presenečenje dobili moje sokove in srebrno penino. Odzivi so bili zelo pozitivni in številni so spraševali, čigavi so sirupi.« 

fino s kristino
Osebni arhiv
Kristina Budja izdeluje različne sirupe in namaze.

V kuhinji rada eksperimentira z okusi, prvi pokuševalci, ki vedno iskreno povedo mnenje, pa so prijatelji in znanci. Poudarja, da je treba dati novim okusom priložnost in ne že v začetku reči, da nekaj ne bo dobro. »Bazilika ni ravno moj okus, vendar ko sem ustvarila kombinacijo melise z baziliko, sem na koncu ugotovila, da sploh ni slabo. Okus je svež in dober, le vedeti ne smeš, da je noter bazilika,« se pošali. Doda pa še, da vsi izdelovalci v svoje delo vložijo obilo ljubezni, zato se v okusih čuti tudi domačnost, česar v izdelkih množične proizvodnje ni.

kristina-budja fino-s-kristino