vestnik

Folklora Poljske in Severne Makedonije v Beltincih

Jože Gabor, 22. 7. 2023
Niko Časar
Večer tuje folklore.
Aktualno

Na Mednarodnem folklornem festivalu v Beltincih sta na večeru tuje folklore nastopili folklorni skupini iz Poljske in Severne Makedonije.

V Beltincih so v pol stoletja na festivalu gostili že vrsto folklornih skupin iz Slovenije in iz različnih koncev Sveta. Tokrat sta nastopili Folklorna skupina Magurzanie Lodygowice iz Poljske in KUD Jane Sandanski Negotino iz Severne Makedonije. Obe folklorni skupini so spremljali glasbeniki s tradicionalnimi ljudskimi glasbili. Nastopajoči so poskrbeli, da so obiskovalci prireditve skozi ples in glasbo začutili njihov način življenja, njihovo kulturo in navade, tako danes, kakor tudi skozi zgodovino. Obe skupini sodelujeta tudi na Mednarodnem folklornem festivalu v Zagrebu. V sodelovanju s tem festivalom so jih povabili v Beltince. Za sodelovanje na festivalu v Beltincih se jim je zahvalila predsednica KUD Beltinci Petra Vučko.

folklorni festival, beltinci
Niko Časar
Večer tuje folklore.


Poljska folklorna skupina Magurzanie Lodygowice je bila ustanovljena leta 1984. V skupini je okrog šestdeset plesalcev, solistov in glasbenikov. Prenašajo ljudsko izročilo svoje domovine in sosednjih pokrajin. Prestavili so se tudi s plesi staroselcev gorskih naselij, ki veljajo za najživahnejše in najprivlačnejše v Poljski. Folklorna skupina KUD Jane Sandanski Negotino iz Severne Makedonije prihaja z desnega brega reke Vardar, iz vinogradne regije in na vratih Tikveške kotline, znane po svoji rodovitnosti. Skupina je bila ustanovljena leta 1978, vključuje pa plesalce vseh starosti, od šestega do šestinšestdesetega leta. Njihov program sestavljajo plesi, pesmi in ljudski običaji iz vzhodne severno-makedonske regije, tako imenovana Skopska Blatija in Ovče pole. Njihove pesmi in plese spremljajo tradicionalna glasbila, kot so tambura, kaval, tapan in gajda, pesmi pa pojejo ženske.

folklorni-festival, beltinci
Niko Časar
Večer tuje folklore.

beltinci folklora