vestnik

(FOTO) V Galeriji Murska Sobota razstava umetnikov štirih generacij

M. Ha., 6. 9. 2024
Maja Hajdinjak
Razstava štirih umetnikov v Galeriji Murska Sobota v sodelovanju z Galerijo Equrna.
Aktualno

Na ogled bo do 9. oktobra.

V Galeriji Murska Sobota so odprli gostujočo razstavo ljubljanske Galerije Equrna, na kateri ta predstavlja štiri generacije umetnikov: Zmaga Lenardiča, Ksenijo Čerče, Staša Kleindiensta in Gašperja Capuderja. Kot je na novinarski konferenci pred odprtjem razstave povedal direktor murskosoboške galerije Robert Inhof, je Galerija Equrna tu gostovala že pred 41 leti, leta 1983. Pričujoča razstava predstavlja nadaljevanje tega sodelovanja, ki je zasnovano obojestransko, saj bo Galerija Murska Sobota v novembru v Galeriji Equrna gostovala s slikami Franca Mesariča iz njene stalne zbirke.

razstava, staš-kleindienst, ksenija-čerče, zmago-lenardič, gašper-capuder, galerija-murska-sobota
Maja Hajdinjak
Razstava štirih umetnikov v Galeriji Murska Sobota v sodelovanju z Galerijo Equrna.

Umetniki, ki so na razstavi predstavljeni po izboru kustosa in direktorja ljubljanske galerije Arneja Brejca, predstavljajo štiri generacije likovnih ustvarjalcev. Gre za umetnike, ki imajo izrazito samosvojo likovno govorico in pripadajo oz. so bili izpostavljeni različnim likovnim vplivom in obdobjem. Njihova umetnost, njihovo ustvarjanje je aktivno in živi v času. »Ideja, ki sem jo imel pri tej razstavi, je v osnovi izhajala iz prostora. Namreč ta prostor se mi je zdel, da ima štiri pozicije in te pozicije so mi narekovale, da sem se odločil za izbiro štirih umetnikov,« je povedal Brejc in pojasnil izbiro konkretnih umetnikov. Vsem štirim je skupno, da se odzivajo na vprašanja sodobnosti, probleme sodobnih likovnih vprašanj. Za umetnost je značilno, tako Brejc, da se v času neprestano spreminja in posledično se pričakuje od avtorja, da temu na neki način sledi oziroma da ima neko samosvojo občutljivost in se odzove, vsebinsko in formalno. »Poleg tega se mi je zdelo zanimivo, da bi videli prerez več različnih generacijskih pogledov in pristopov na sodobno likovno umetnost,« je še dejal.

razstava, staš-kleindienst, ksenija-čerče, zmago-lenardič, gašper-capuder, galerija-murska-sobota
Maja Hajdinjak
Razstava štirih umetnikov v Galeriji Murska Sobota v sodelovanju z Galerijo Equrna.

Razstava predstavlja vsakega umetnika v svojem prostoru. Razstavljena so dela, ki so nastala v zadnjih letih in odražajo njihovo trenutno razmišljanje in raziskovanje. V njih pa so naseljene vsebine, ki segajo od družbene kritičnosti, osebnega doživljanja in igrivosti do čistega likovnega raziskovanja. Tema razstave pa ni samo predstavitev posameznega umetnika, ampak ta poskuša vsebinsko zaokrožiti utrip sodobnega časa skozi pogled in občutljivost štirih generacij. Več v Vestniku 12. 9. 2024.
razstava galerija-murska-sobota galerija-equrna staš-kleindienst gašper-capuder zmago-lenardič ksenija-čerče