Delavnico, ki jo organizirajo tradicionalno vsako leto, ko pokrajina ob Muri zadiši po različnih rožah in drugih rastlinah, so pripravili Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Društvo Panonetum in Kajak kanu klub Krog. Ob čemažu so spoznavali še druge užitne divje rastline, ki so avtohtone: koprivo, hmelj, vijolice, pljučnik, regrat, akacijo in druge. Pa tudi nekatere intenzivne rastline, ki imajo svoja avtohtona rastišča v drugih okoljih. Letos se je jim je pridružil pri raziskovanju in spoznavanju naravnega okolja ob Muri zeliščar in biolog Lovro Vehovar.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuTi predlogi so bili izbrani v okviru participativnega proračuna šalovske občine
Do roka, to je do 15. julija, je na razpis prispelo sedem vlog.
Udeleženci so med sprehodom po gozdu nabrali čemaž, ga pregledali in se učili, kako ga ločiti od drugih, na videz podobnih rastlin, ter kako ga je potrebno konzervirati, da ohrani okus in kakovost. Delavnice so se udeležili ljubitelji narave in užitnih divjih rastlin vseh generacij. Organizatorji so s pomočjo predavateljev predstavili habitat okolice Mure, načine shranjevanja užitnih rastlin in katere jedi je mogoče pripraviti iz rastlin obmurske pokrajine. Skuhali so tudi malico iz divjih rastlin.