vestnik

(FOTO) Evropska komisarka z Jevškom na Pušči iskala recept za romske skupnosti v Evropi

Rok Šavel, 29. 9. 2022
Vanesa Jaušovec
obisk evropske komisarke Elise Ferreira na Pušči
Aktualno

V okviru dvodnevnega obiska Slovenije je evropska komisarka za kohezijo in razvoj Elise Ferreira s kohezijskim ministrom Aleksandrom Jevškom obiskala tudi romsko naselje Pušča.

Po včerajšnjem formalnem podpisu sporazuma o partnerstvu, enega pomembnejših dokumentov za črpanje 3,26 milijarde evrov kohezijskih sredstev, ki je sicer bil potrjen že v začetku septembra, je danes evropska komisarka Elise Ferreira obisk Slovenije s kohezijskim ministrom Aleksandrom Jevškom zaključila z obiskom romskega naselja Pušča.

pušča, elisa-ferreira, aleksander-jevšek
Vanesa Jaušovec
obisk evropske komisarke Elise Ferreira na Pušči

Ministra in evropsko komisarko z ekipama so sprejeli v večnamenski dvorani, kjer jih je najprej nagovorila in pozdravila podžupanja soboške občine Bernardka Ružič, nato pa je romski mestni svetnik Darko Rudaš predstavil zgodovino, razvoj in ambicije romskega naselja, pri čemer je bil predvajan tudi predstavitveni film. Pušča, ki je letos praznovala 110 let obstoja, je danes primer dobre prakse pri urejanju romskega vprašanja, tako na področju infrastrukture kot na področju splošne integracije romske skupnosti v širše družbeno okolje. Je edina samostojna romska krajevna skupnost v Evropi, ravno tako imajo na Pušči edini v Evropi romsko gasilsko društvo. Kot je poudaril Rudaš,  je glavni dejavnik razvoja bil vrtec, ki letos praznuje 60-letnico, saj je ta vzgojil prvo generacijo Romov, ki so začeli razmišljati drugače.

pušča, elisa-ferreira, aleksander-jevšek
Vanesa Jaušovec
obisk evropske komisarke Elise Ferreira na Pušči

pušča, elisa-ferreira, aleksander-jevšek
Vanesa Jaušovec
obisk evropske komisarke Elise Ferreira na Pušči


Na primeru Pušče se lahko učijo


"S tem visokim obiskom odpiramo pot do pridobivanja evropskih sredstev za nadaljnji razvoj tega naselja," je prepričan Rudaš. Minister Jevšek je ponovil besede evropske komisarke ob predhodnem obisku Maribora, da nihče v Evropski uniji ne sme biti odrinjen in pozabljen, ob načrtovanju obiska pa je za lokacijo načrtno predlagal Puščo. "Ta skupnost je dokaz, da se da. Izjemno sem ponosen na vse, ki so v zgodovini gradili to zgodbo o uspehu," je dejal nekdanji soboški župan, ki si je prislužil izbrane besede s strani Rudaša za svoje delo v županski vlogi. Predstavljen je bil tudi mednarodni projekt Dream Road, ki ga izvaja RIS Dvorec Rakičan, zasnovan pa je na vključevanju romske skupnosti in ustvarjanju novih priložnosti za manjšinsko skupnost z namenom izboljšanja funkcionalne, digitalne in informacijske pismenosti.

pušča, elisa-ferreira, aleksander-jevšek
Vanesa Jaušovec
obisk evropske komisarke Elise Ferreira na Pušči

Ferreira je povedala, da Evropa ni Evropa, če obstajajo regije in posamezne skupine ljudi, ki ostajajo na obrobju in ne morejo uživati sadov blaginje, ob tem pa poudarila, da cilj pri upravljanju z evropskimi sredstvi ni dobrodelnost ali direkten transfer denarja, ampak krepitev zmogljivosti tovrstnih skupnosti. Zanimalo jo je, v čem so na Pušči drugačni, da so pognali to kolo razvoja in izkoristili vse danosti v dobrobit skupnosti. "Ogromno se imamo za naučiti od vas, saj gre za vseobsegajoči evropski problem romskih skupnosti," je dejala evropska komisarka in priznala, da recepta za uspeh ni mogoče najti v knjigah. Kot sta v nadaljevanju ugotovila skupaj z Rudašem, so ključne sestavine recepta za uspeh v podpori lokalnih politikov, v obstoju močnega vodje romske skupnosti, kakršen je Rudaš, pa tudi v bližini Avstrije, kjer je zaposlenih veliko tukajšnjih Romov in podpori preko Romskega akademskega kluba ter drugih aktivnosti, ki jih nudijo na Pušči.

Ob zaključku predstavitve in pogovora v večnamenski dvorani so se s kočijo odpeljali do vrtca, kjer so skupaj z vrtčevskimi otroci simbolično posadili lipo - simbol slovenstva.

aleksander-jevšek Pušča romska-skupnost elise-ferreira darko-rudaš evropska-sredstva kohezija