vestnik

(FOTO) Fotoklub Proportio Divina na ogled postavil "zlati rez" tega leta

Maja Hajdinjak, 10. 12. 2023
Maja Hajdinjak
Razstava Fotokluba Proportio Divina
Aktualno

Razstavlja 11 članov

V Domu kulture v Gornji Radgoni so odprli razstavo V zlatem rezu 2023, na kateri so na ogled fotografije članov Fotokluba Proportio Divina. Gre za že tretjo letošnjo razstavo kluba v Gornji Radgoni, ob tem so se letos predstavili še na srečanju fotografov nekdanje skupne države v Leskovcu, članica kluba Štefi Praprotnik Borko pa je imela tudi samostojno razstavo v Portorožu.

fotoklub-proportio-divina, gornja-radgona, razstava
Maja Hajdinjak
Razstava Fotokluba Proportio Divina

Kljub temu da klub letos praznuje 15-letnico delovanja, razstava ni koncipirana kot pregledna razstava čez celotno obdobje ustvarjanja. Če naslov razstave ponavadi usmerja v neko smer gledanja, razmišljanja, je ta razstava prosta, vsak avtor se je predstavil z dvema do tremi fotografijami po svojem izboru, saj v klubu sledijo načelu, ki umetnost razume kot osebno izražanje avtorja, ne pa kot neko obrtno delo po naročilu in sledenju neki temi, je na odprtju povedal predsednik kluba Ivo Borko. S tem rdeče niti razstave ni, je pa presek ustvarjanja predvsem v zadnjem letu. Na ogled so fotografije Miroslave Borko Prelog, Jerneja Borka, Danija Mauka, Staneta Toplaka, Štefi Praprotnik Borko, Stojana Kerblerja, Ivana preloga, Iva Borka, Yvonne Laidler, Dejana Kokola in Andreja Slogoviča, ki si jih bo mogoče ogledati do 3. januarja.

fotoklub-proportio-divina, gornja-radgona, razstava
Maja Hajdinjak
Razstava Fotokluba Proportio Divina

Borko je izpostavil uspešno delovanje kluba skozi vsa leta delovanja. »V teh petnajstih letih smo naredili skoraj nekaj nepredstavljivega za naše razmere. Začeli smo praktično z ničle, smo pa v teh letih skozi udeležbo na salonih in v sistemu tekmovanja za fotografske nazive dosegli dva najvišja fotografska naziva v Fotografski zvezi Slovenije in FIAP-u in druge visoke nazive, vodimo fotografsko središče Fotograd Negova, ki je svetovnega pomena, in to predvsem s prostovoljnim delom društva. Kljub temu da nas je v klubu nekje med 10 in 15, delamo razstave tako doma kot drugje in čedalje več povabil imamo iz sveta,« je strnil Borko. 
fotoklub-proportio-divina gornja-radgona razstava