vestnik

(FOTO IN VIDEO) Gledališče Park z novo pomembno pridobitvijo

Vestnik.si, 24. 12. 2018
Nataša Juhnov
Murska Sobota, gledališče Park, invalidi, novo dvigalo Fotografija Nataša Juhnov
Aktualno

V Gledališču Park se lahko pohvalijo z novo pridobitvijo – dvižnimi stopnicami, ki omogočajo lažji dostop gibalno oviranim, starejšim in materam z vozički.

Kot je na svoji Facebook strani objavil župan mestne občine Aleksander Jevšek, so po dolgotrajnem usklajevanju v soboškem gledališču le pridobili posebno napravo, ki je hkrati stopnišče in dvižna ploščad. Ta bo omogočala lažji in samostojni dostop predsvem gibalno oviranim iz spodnjega v zgornje preddverje.

Investcija vredna 24 tisoč evrov

Celotna investicija vključno z gradbenimi deli znaša 24.278 evrov. Zaposleni na mestni občini so zadovoljni z novo pridobitvijo.

"Zaposleni smo zadovoljni, da je bil kot končna rešitev sprejet prav naš predlog, saj je zelo prijazen do gibalno oviranih oseb, poleg tega pa bodo same stopnice uporabljali tudi drugi, predvsem starejši obiskovalci, saj so doslej imeli težave, ker ob stopnišču ni bilo ograje," razlaga Brigita Perhavec, direktorica Zavoda za turizem, kulturo in šport Murska Sobota.

"Da smo prišli do te rešitve je bilo za nami dolgotrajno usklajevanje z arhitektom prenove objekta Gledališča Park, Andrejem Kalamarjem in z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor, saj je bilo v igri kar nekaj rešitev," še zaključuje Perhavčeva.

Kako naprava deluje?

Med obema preddverjema so vgradili dvižne stopnice, ki se ob uporabi spremenijo v ploščad, s katero lahko uporabniki samostojno premagajo oviro oziroma stopnice. Uporabniki se tako dvignejo oziroma spustijo na naslednjo stopnjo. V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate, kako dvižna naprava deluje.

dvižna ploščad gibalno ovirani invalidi matere z vozički starejši gledališče park aleksander jevšek