vestnik

(FOTO in VIDEO) Mura narašča in prestopa bregove. V razkriški občini že postavljajo protipoplavne vreče, v Beltincih pozivajo na pomoč tudi krajane

Vestnik.si, 5. 8. 2023
FB Stanko Ivanušič
V razkriški občini že postavljajo protipoplavne vreče pri nekaterih hišah.
Aktualno

Reka Mura v večjem delu že prestopa bregove in poplavlja.

Zaenkrat je čez reko zaprta le cesta Razkrižje - Bistrica, med Veržejem in Dokležovjem je cesta še normalno prevozna, vendar pa se je gladina vode že dvignila do roba mostu. 

V Gornji Radgoni so medtem izmerili najvišjo gladino reke doslej. Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje se bo trend upadanja rek nadaljeval tudi danes, vendar bo ta zaradi dodatnih padavin počasnejši kot običajno. 

Medtem so v pripravljenosti tudi pripadniki civilne zaščite in gasilci več sto prostovoljnih gasilskih društev iz Pomurja. 

V Občini Razkrižje je cesta med Razkrižjem in Črenšovci - v dolžini enega kilometra - poplavljena. Razkriški gasilci že pomagajo postavljati vreče pri posameznih hišah, na pomoč so jim prihiteli tudi gasilci z Globoke. Pri Centru Zavirje je voda že prestopila nasip in se izliva v naraslo Ščavnico, zato bo dodatno naraščala tudi ta. Kot je pojasnil župan Stanko Ivanušič, bo treba na kritičnih točkah med Razkrižjem in Moto kmalu nadvišati nasip, saj je rezerve le še za dvajset centimetrov.

razkrižje, mura, poplave, protipoplavne-vreče
FB Stanko Ivanušič
V razkriški občini že postavljajo protipoplavne vreče pri nekaterih hišah.

Na pomoč pozivajo tudi krajane Beltinec. V kolikor se vremenske razmere v prihodnjih urah ne bodo izboljšale, bodo v popoldanskem času začeli polniti protipoplavne vreče. 

mura poplave veržej Dokležovje