vestnik

(FOTO) Ko zapade prvi sneg, cestarji najbolj pogrešajo strpnost voznikov

ABE, 10. 12. 2021
Vanesa Jaušovec
Stanislav Šernek in Ciril Gornjec
Aktualno

Ob prvem obilnejšem sneženju to zimo smo na terenu preverili, kako je potekalo pluženje in posipavanje cest na Cestnem podjetju Murska Sobota, ki vzdržuje 660 kilometrov cest, od tega je državnih cest 450 kilometrov.

Med prvim letošnjim sneženjem so porabili 375 ton soli. Prvo akcijo s pluženjem in posipavanjem so opravili v četrtek med 1. in 7. uro zjutraj, druga akcija je potekala od 9. do 15. ure, tretjo in zadnjo pa so izvedli med 19. in 24. uro. Cestno podjetje Murska Sobota si je pred letošnjo zimo za posipanje sicer priskrbelo 4000 ton soli. Slovenija večino soli za posipanje cest uvozi, in sicer iz Tunizije, Egipta, Alžirije in Italije. Največ soli pripotuje v Slovenijo prek koprskega pristanišča, tam pa jo raztovorijo in razvozijo po državi.

plužne-službe, pomgrad, promet, zima, ceste, pluženje
Vanesa Jaušovec
Tadej Vučko

Po besedah Tadeja Vučka, glavnega dežurnega v včerajšnji akciji, so prvo letošnje sneženje prestali brez zapletov. V vsaki posamični akciji je sodelovalo 27 ljudi z 20 tovornjaki. Med njimi sta bila tudi Ciril Gornjec in Stanislav Šernek. V zadnji akciji, ko smo jih obiskali v bazi v Lipovcih, je imel Gornjec nalogo, da s soljo posipa krožna krožišča v Murski Soboti, saj krožišča ob mostovih, nadvozih in klancih predstavljajo kritične točke, ko so napovedane temperature nižje od 0 stopinj Celzija.

plužne-službe, pomgrad, promet, zima, ceste, pluženje
Vanesa Jaušovec
Krožišča ob mostovih, nadvozih in klancih predstavljajo kritične točke, ko so napovedane temperature nižje od 0 stopinj Celzija.

Šernek pa se je včeraj zvečer odpravil posipati cesto od Črenšovec do mejnega prehoda Petišovci, nato je posipal cesto od Lendave do mejnega prehoda Pince, med potjo nazaj do baze pa še nadvoz nad avtocesto pri Pincah. Vsak voznik v tovornjaku (v plužni ekipi) ima svojo traso, za katero je zadolžen za posipavanje in pluženje.

plužne-službe, pomgrad, promet, zima, ceste, pluženje
Vanesa Jaušovec
Stanislav Šernek in Ciril Gornjec

Ko zapade prvi sneg, pa cestarji najbolj pogrešajo strpnost voznikov, pravita tako Gornjec kot Šernek. Prvemu se je včeraj zgodilo, da so ga, ko je plužil cesto s spuščenim plugom, prehitevali vozniki v avtomobilih, ki se jim je očitno mudilo v službo. Šernek pa se je srečal z vozniki, ki so vozili za njim in mu jezno hupali, naj pelje hitreje, ko je pri 40 kilometrih na uro, kot je to določeno z njihovimi pravili, posipaval cesto.

plužne-službe, pomgrad, promet, zima, ceste, pluženje
Vanesa Jaušovec
Cestno podjetje Murska Sobota si je pred letošnjo zimo za posipanje sicer priskrbelo 4000 ton soli.

Več pa v četrtkovi reportaži v Vestniku.

zima sneg ceste pluženje
Kaj zdaj berejo drugi