vestnik

(FOTO) Korovski gasilci za olimpijado trenirajo trikrat tedensko

D. N., 11. 5. 2022
Vanesa Jaušovec
Gasilska olimpijada Celje 2022
Aktualno

Ekipa članov B Prostovoljnega gasilskega društva Korovci se je na izbirnem tekmovanju, ki je potekalo 24. aprila letos, z odličnim dosežkom uvrstila na gasilsko olimpijado, ki bo med 17. in 24. julijem letos potekala v Celju. Uvrstitev omenjene ekipe na to prestižno gasilsko tekmovanje in potek priprav za olimpijado so predstavili v sejni sobi Občine Cankova.

Korovska ekipa gasilcev se je kot edina pomurska gasilska enota že drugič uvrstila na gasilsko olimpijado, prvič je to uspelo ekipi članov A leta 2001, ko so se odpravili na Finsko, tokrat pa bo barve pomurskih gasilcev predstavljali člani B v Celju. 

Kakšna je bila njihova pot do olimpijade? 

Na občinskem gasilskem tekmovanju Občine Cankova so leta 2018 osvojili 1. mesto in se uvrstili na regijsko tekmovanje, ki je potekalo 23. septembra 2019 v Lipi. Tudi tam so osvojili prvo mesto in se kot regijski prvaki uvrstili na državno prvenstvo, kjer so izmed 44 sodelujočih slovenskih gasilskih enot dosegli 4. mesto. To jim je omogočilo nastop na izbirnem tekmovanju v Slovenski Bistrici, kjer je sodelovalo osem najboljših enot z državnega tekmovanja, korovski gasilci pa so dosegli 4. mesto, kar je zadoščalo za uvrstitev na olimpijado. 

gasilska-olimpijada, celje, občina-cankova
Vanesa Jaušovec
Gasilska olimpijada Celje 2022

Kot je poudaril predsednik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Korovci Robert Rojko, so uspeha zelo veseli, saj so morali vanj vložiti veliko truda in prostega časa. "Vse od uvrstitve na olimpijado treniramo trikrat tedensko na atletski stezi v Cankovci. Opravljamo kondicijske treninge ter izvajamo tridelni napad, ki nas čaka tudi v Celju. Po prvih izračunih lahko povem, da bomo za olimpijado vložili več kot 300 ur treninga, zato na tekmovanju ne želimo le sodelovati, ampak tudi doseči čim boljši rezultat," tako Rojko, ki je dodal, da korovska gasilska desetina v povprečju šteje 50 let. 

gasilska-olimpijada, celje, občina-cankova
Vanesa Jaušovec
Gasilska olimpijada Celje 2022

Da leta niso ovira, ampak je pomemben trud, ki so ga vložili za dosego uspeha, pravi tudi župan Občine Cankova Danilo Kacijan. "Naša občina je majhna, vendar vedno pravim, da za uspeh ni vedno pomembna veličina. Pomembna je prava sredina, šele takrat pridejo rezultati. Tudi brez odrekanja in trdega dela jih ne bi bilo, zato želim korovskim gasilcem, da bi bil njihov trud čim bolje poplačan." 

gasilska-olimpijada, celje, občina-cankova
Vanesa Jaušovec
Gasilska olimpijada Celje 2022

Na gasilsko enoto PGD Korovci so ponosni tudi v krovni občinski gasilski organizaciji. Kot je povedal Ivan Smodiš, predsednik Gasilske zveze Cankova, korovski gasilci v pomurskem, z gasilstvom bogatim prostorom, izstopajo. "To je tudi rezultat dolgoletnega delovanja, ti člani so namreč skupaj že od pionirjev. Lahko smo le ponosni nanje," je še dodal. 

gasilska-olimpijada, celje, občina-cankova
Vanesa Jaušovec
Gasilska olimpijada Celje 2022

Gasilska enota PGD Korovci se bo na olimpijadi predstavila predvidoma v soboto, 23. julija, več o njihovih pripravah pa v prihodnji številki Vestnika. 

pgd-korovci gasilska-olimpijada gz-cankova