vestnik

(FOTO) Marjan Šarec: »V zvezi z Muro se bo delalo zakonito«

T. L., 8. 4. 2019
Jure Zauneker
Aktualno

V soboto so borci za Muro predsedniku vlade pred Gledališčem Park predali tablo z zahtevami za zaščito Mure. Kako si v Zvezi društev Moja Mura razlagajo Šarčev odgovor?

»1. Izpolnite zavezo iz koalicijskega sporazuma: 'Zaščitili bomo reko Muro, pri čemer hidroelektrarn na tej reki ne bomo gradili', 2. V Energetskem konceptu Slovenije (EKS) opredelite Muro kot območje, v katerem HE ne bo možno graditi, 3. Energetsko izrabo Mure izbrišite iz Akcijskega načrta za obnovljive vire energije (ANOVE), 4. Izbrišite energetsko izrabo Mure iz Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta do 2030 (2040), 5. Razveljavite Uredbo o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delu vodnega telesa reke Mure od Sladkega Vrha do Veržeja, 6. Z negativno odločbo trajno zaustavite postopek CPVO za DPN za HE Hrastje – Mota, brez možnosti prevlade drugega javnega interesa nad javnim interesom ohranjanja narave in voda, 7. Investitorju preprečite začetek postopka za DPN za HE Ceršak, ki ga je napovedal v začetku leta 2019, 8. Reko Muro zaščitite z aktom, v katerem bo zapisano, da gradnja HE na Muri ni možna!« so zahteve za ohranitev reke Mure, ki so jih člani in podporniki Zveze društev Moja Mura predali predsedniku vlade Marjanu Šarcu. To je dopolnjena obrazložitev plakata Dovolj je!, ki so ga že 22. marca predali pristojnim na protestu v Ljubljani.


Zakonitost le izgovor?


Kot nam je povedal predsednik društva Samo Tuš, jih je Šarčeva izjava ob prevzemu milo rečeno presenetila: »Premier nam je ob predaji povedal, da se bo v zvezi z Muro delalo zakonito. To zakonitost razumemo kot izgovor, da zahtev iz koalicijske pogodbe ni treba izpolniti,« razlaga predsednik.


c328b81a1a920f090413b843082a5003
Jure Zauneker
V Zvezi društev Moja Mura se zahvaljujejo Zvezi Romov Slovenije, da so na svetovni dan Romov pred Gledališčem Park lahko razprli svoj transparent: Naj Mura teče brez ovir.


Da se bo tridesetletna agonija le končala, je kazalo v času ministrovanja Jureta Lebna, ki je v medresorsko usklajevanje dal predlog, da se ustavi državni prostorski načrt za gradnjo hidroelektrarne na reki Muri. A zataknilo se je na Ministrstvu za infrastrukturo, kjer pravijo, da morajo preučiti vse vidike okolja ter okoljsko ministrstvo opozorili na napake in jih prosili za ''ustrezne popravke in dopolnitve'' dokumentacije. »Ne vem, zakaj toliko sprenevedanja. Okoljsko poročilo je že pet let negativno. Kakšni so še ti drugi vidiki, ki jih je potrebno preučiti? Zaradi tega namreč Uredba ne gre v vladno obravnavo,« zaključuje predsednik.Medtem na infrastrukturnem ministrstvu glede gradnje hidroelektrarn na Muri ostajajo neopredeljeni, a se zavedajo uničenja narave na območju Natura 2000, piše v predlogu, ki ga je pristojno ministrstvo danes poslalo v vladno obravnavo.


»Možnost izkoriščanja hidro potenciala na še ne izkoriščenih vodotokih trenutno ostaja neopredeljena. Reki Mura in Sava bi, v kolikor bi ju lahko energetsko izkoristili, do leta 2030 prispevali približno 1,8-1,9 odstotnih točk OVE deleža. Ob tem moramo vzeti v obzir, da bi ta izkoristek povzročil obsežna trajna uničenja habitatov, ki so evropsko pomembni, kar bi še dodatno upočasnilo ali celo preprečilo doseganje ciljev na prizadetih območjih NATURA 2000, ki so prav tako zavezujoči za Slovenijo,« piše.

4b2371de4b1ed8f334cc7e59bcab59a9
Jure Zauneker

Jure Zauneker
Kako si v društvu razlagajo Šarčev odgovor?
marjan šarec Zveza društev Moja Mura! he mura Samo Tuš