vestnik

(FOTO) Mladi poslanci na terenu v Pomurju

Rok Šavel, 16. 1. 2024
Vestnik.si
Klub mladih poslancev na obisku v Pomurju
Aktualno

Klub mladih poslancev, ki ga je v tem mandatu državnega zbora ustanovilo pet mladih poslank in poslancev, med katerimi sta tudi pomurska poslanca Sara Žibrat in Damijan Zrim, je minuli ponedeljek opravil prvo terensko-strokovno sejo.

Na pobudo trenutne predsednice kluba Sare Žibrat so poslanci obiskali Pomurje, kjer so se seznanili s področji vzgoje in izobraževanja, socialnega varstva in socialnega podjetništva.



Poslanci so opravili pogovore z vodstvom in strokovnimi delavci v Vzgojnem zavodu Veržej in Centru za socialno delo Pomurje v Murski Soboti, v katerih sta bili v ospredju temi dela z otroki in mladostniki s čustvenimi in vedenjskih težavami ter z romskimi družinami. Izpostavljena je bila problematika prostorske in kadrovske stiske v strokovnem centru Veržej, porast odločb o odvzemu otrok, posledično pa pomanjkanja namestitvenih kapacitet v vzgojnih zavodih in rejniških družinah.

klub-mladih-poslancev, terenski-obisk, pomurje
Vestnik.si
Klub mladih poslancev na obisku v Pomurju

Na centru za socialno delo so potrdili povečanje primerov nasilja v družini v preteklem letu in izpostavili željo po zagotovitvi dodatnih kadrov v regiji, kjer ni na razpolago podpornih nevladnih organizacij, ki bi lahko blažile stiske na terenu. Določene razbremenitve pričakujejo na področju dela v romskih naseljih, saj bo ministrstvo zagotovilo zaposlitev šestih novih strokovnih delavcev, pohvalili pa so tudi lokalne skupnosti, ki bodo sodelovale v inovativnem projektu mobilne službe za podporo romskih družin ter zagotovile pet dodatnih zaposlitev. Utrip goričkega podeželja so mladi poslanci začutili na obisku socialne kmetije Korenika, ki uspešno povezuje ekološko pridelavo ter predelovalno dejavnost s socialnim vključevanjem ranljivih skupin, lokalne izdelke pa zagotavlja tudi šolskim zavodom.

klub-mladih-poslancev, terenski-obisk, pomurje
Vestnik.si
Klub mladih poslancev na obisku v Pomurju

klub-mladih-poslancev, terenski-obisk, pomurje
Vestnik.si
Klub mladih poslancev na obisku v Pomurju

Klub mladih poslancev je oblika nadstrankarskega sodelovanja mladih poslancev pri temah, povezanih z mladinsko politiko. Člani, ki prihajajo iz poslanskih skupin Svoboda, Socialni Demokrati in Slovenska demokrataka stranka, so do sedaj že vložili skupno poslanako pobudo za vključitev pregledov duševnega zdravja v sistematske preglede, pripravljajo pa tudi novelo zakona o mladinskih svetih. Cilj strokovne seje v Pomurju je bil, da člani glede na pridobljene informacije s terena pripravijo nadaljnje pobude in morebitne zakonske spremembe, ki bi izboljšale položaj otrok in mladostnikov v Sloveniji.

klub-mladih-poslancev terenski-obisk pomurje