vestnik

(FOTO) Mladi raziskovalci tekmovali v Murski Soboti. Kdo se je uvrstil na državno srečanje?

I.B., 30. 3. 2022
Vanesa Jaušovec
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Aktualno

Ekonomska šola Murska Sobota je gostila jubilejno 30. regijsko srečanje mladih raziskovalcev Pomurja. Na njem so sodelovali učenci osmih osnovnih šol in treh srednjih šol iz regije, za pripravo raziskovalne naloge pa so lahko izbrali teme iz 19 področij. Letošnja prireditev je prvič po dveh letih potekala v živo, česar so se v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije, regionalnem centru s sedežem v Murski Soboti (ZOTKS) zelo razveselili.

»To so tisti prvi koraki v raziskovalno dejavnost, gre za uvajanje mladih v znanost. Vse se začne z metodologijo, iskanjem virov, pripravo naloge in dejansko je to dobro izhodišče za študij in delo vnaprej,« pomen srečanja izpostavi vodja Darja Kozar Balek. Priprava nalog je bila sicer nekoliko specifična, saj raziskovalci niso imeli dostopa do vseh inštitucij, zato so se več zadrževali v šolskih laboratorijih, doma ter dali več poudarka teoretičnemu delu. V primerjavi s preteklimi leti, je bilo letos predstavljenih več srednješolskih nalog, število osnovnošolskih pa je ostalo približno enako. Pred ustnimi zagovori, ki sestavljajo 30 odstotkov končne ocene, so raziskovalne naloge pregledali recenzenti. Teh je bilo okoli 20, prihajali pa so iz različnih področij. »Naloge so bile odlične, čeprav so recenzenti morda pričakovali nekoliko slabšo kvaliteto zaradi vseh dejavnikov. Toda mladi raziskovalci so se znašli in po svojih močeh prišli do odličnih nalog,« strne Kozar Balekova.

Med osnovnošolce je bilo podeljenih šest zlatih, šest srebrnih in pet bronastih priznanj, med srednješolce pa deset zlatih, devet srebrnih in šest bronastih. 

zveza-za-tehnično-kulturo-slovenije, zotks, ekonomska-šola-ms, tekmovanje
Vanesa Jaušovec
Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Kdo gre na državno srečanje? 

Avtorji najboljših raziskovalnih nalog so se uvrstili na državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije, ki bo maja prav tako v Murski Soboti. Med osnovnošolci so to Špela Rožman (OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici), Kiara Katalinič; Nejc Bujan in Anej Bagari (vsi OŠ Bakovci), Marina Zakojč in Lana Kociper; Eva Kavaš, Taja Zver in Nika Dominko (vse OŠ Odranci), Vid Rožman (OŠ Beltinci), Zoja Hanc; Nejc Mencigar in Isabella Fartek (vsi OŠ Sveti Jurij), Sanja Obrovnik in Zarja Bertalanič, Tia Baranja in Anja Madjar (OŠ Cankova), Mak Kovač in Nuša Škrilec, Nika Hraščanec, Iva Perš in Veronika Horvat (OŠ I Murska Sobota). Med srednješolci so se naprej uvrstili Iva Kuhar in Julija Vajs; Aljaž Utroša, Jan Smolko in Sergej Trstenjak; Eva Pesrl in Rok Hošpel; Kristina Genc; Rene Žižek, Rene Zorman in Nela Copot; Neja Štampar; Kaja Rihtarič, Iva Štefanec in Hana Slavič; Kaja Baler; Eva Vajs in Aja Jureš; Samo Jaklin in Matic Sever; Daša Smodiš in Nika Maučec; Kaja Bedernjak; Lina Horvat; Špela Jaklin; Nika Magdič; Nejc Vaupotič (vsi GFML), Matjaž Onišak in Mihael Biro (Biotehniška šola Rakičan), Ina Zagorc (Gimnazija Murska Sobota).

regijsko-srečanje-mladih-raziskovalcev ekonomska-šola-murska-sobota zotks