vestnik

(FOTO) Na "Majcovem bregu" pri Gradu se je prvič srečala rodbina Bačič

I. B., 19. 7. 2023
Rok Gergek
Pripadniki najstarejše generacije.
Aktualno

V rodbini je 122 ljudi in okoli 15 posameznikov iz prejšnjih zakonskih zvez.

Pri Gradu na Goričkem je bilo pred nekaj dnevi prvo srečanje rodbine Bačič. Zbrali so se potomci Jožefe Benko in Štefana Bačiča, ki se jima je v zakonu rodilo 14 otrok. Osem jih je preživelo otroštvo in šest od teh jih je imelo potomce. Skupno je tako v rodbini 122 ljudi, vse od dojenčka do 86-letnice, in okoli 15 posameznikov iz prejšnjih zakonskih zvez. Srečanja se jih je udeležilo 56.

rodbina-bačič, srečanje
Rok Gergek
Na poti do ogleda stare domačije in vrta so prisluhnili pripovedovalcu Jožetu Gergeku.

rodbina-bačič, srečanje
Rok Gergek
Srečanje ob prihodu in deljenje nalepk.

Idejo je dal Dušan Bačič, ki biva zraven domačije Jožefe in Štefana. »Bratranec moje mame je dal pobudo za srečanje, jaz sem v času epidemije koronavirusa začela pisati družinsko kroniko, 20-letni Fabio Čurman, ki živi v avstrijski deželi Vorarlberg, kamor se je preselila že njegova babica Marija Bačič, pa je izdelal družinsko drevo, dolgo pet metrov,« je povedala Ksenija Majcen. Omenjena trojica je poskrbela za organizacijo srečanja, na katerem je bilo v ospredju spoznavanje rodbine in njene zgodovine.

rodbina-bačič, srečanje
Rok Gergek
Organizatorji srečanja - Dušan Bačič, Ksenija Majcen in Fabio Čurman.

Prišli so člani štirih vej. Kot je dejala Majcnova, so pripadniki vsake prejeli nalepko svoje barve, na njej pa so bili zapisani osnovni podatki. »Na moji je pisalo najprej moje ime, spodaj Ana (babica) in Marija (mama), da se je vedelo, da sem tretja generacija Anine veje,« je opisala. Vsaka veja se je nato predstavila. »Novih podatkov je bilo veliko, nalepke pa so pripomogle k temu, da smo vedeli, kdo kam spada. Tudi novih obrazov je bilo ogromno, jaz nisem poznala tretjine ljudi, pa sem rojena leta 1963, kaj šele tisti, ki so rojeni v 90. ali še pozneje,« je dejala.

rodbina-bačič, srečanje
Rok Gergek
Pregledovali so podatke, zapisane v družinskem drevesu, jih dopolnjevali in popravljali.

rodbina-bačič, srečanje
Rok Gergek
Najmlajše generacije, ki so bile na srečanju.

srečanje, rodbina bačič, skupinska
Rok Gergek
Skupinska fotografija.

Sorodniki so razseljeni po različnih državah, ob Sloveniji nekateri živijo še v Avstriji, Švici, Italiji in Srbiji. »Kar se tiče Slovenije, nas je nekaj v Ljubljani, največ pri Gradu, tu so še Cankova, Pečarovci, Černelavci, Murska Sobota, Beltinci, okolica Polhovega Gradca, Maribor, okolica Šentilja, Stomaž pri Ajdovščini in Seča pri Portorožu.« Čurman je za potrebe srečanja izdelal še zemljevid in na njem označil kraje, od koder potomci prihajajo.  

rodbina bačič, zemljevid
Osebni arhiv
Zemljevid z lokacijami, kjer živijo člani rodbine Bačič.

rodbina-bačič, srečanje
Rok Gergek
Joža Bačič je predstavila družinsko vejo Matije Bačiča.

rodbina-bačič, srečanje
Rok Gergek
Gostiteljica Dragica Bačič je poskrbela za domač kruh iz krušne peči.

Več o srečanju rodbine Bačič si lahko preberete v četrtkovi številki Vestnika. Izvedeli boste, kakšni so bili vtisi udeležencev srečanja, več o nastajanju družinske kronike in drevesa ter kdaj se bodo zopet dobili. 

rodbina-bačič srečanje grad-na-goričkem