vestnik

(FOTO) Na negovskem gradu potekal prvi festival rokodelstva

Vestnik.si, 18. 5. 2024
Maja Hajdinjak
Festival rokodelstva na negovskem gradu.
Aktualno

Ludvik Fekonja se je za organizacijo festivala odločil tudi zato, ker si želi večjega spoštovanja do teh poklicev

Na negovskem gradu je v četrtek prvič potekal festival rokodelstva. Pobudo zanj je dal Ludvik Fekonja, lastnik podjetja A & F iz Negove, ki je poskrbel tudi za celotno izvedbo projekta. »Sam sem član cehovskega društva kovačev, in ker primanjkuje rokodelcev, želim pa si, da bi bili ti poklici tudi bolj spoštovani, sem se odločil in na občnem zboru predlagal, da se izvede tovrsten festival nekje v Podravju ali Pomurju. Prevzel sem odgovornost in izpeljal projekt. Sem zelo pozitivno presenečen, da so se ga udeležili vsi povabljeni. Festival mislim, da je zanimiv, je pa tudi potreben. V današnjem času se vsi ozirajo po 'lažjih' poklicih, kar rokodelski poklic zagotovo ni, ampak populacija brez rokodelcev ne bo preživela. Mi delamo za potrebe bivanja, zdrave prehrane, ohranja okolja in še za marsikaj drugega,« je povedal Fekonja, ki želi s tem festivalom apelirati tudi na obrtnike in podjetnike. »Ti se morajo zavedati, da brez dobrega kadra ni uspeha,« je bil jasen.

festival-rokodelstva, negova, rokodelci, ludvik-fekonja
Maja Hajdinjak
Festival rokodelstva na negovskem gradu.

Festival je tako promoviral nekatere deficitarne rokodelske poklice, namenjen je bil tudi druženju. Na njem so se predstavile šole, med njimi Zdravstvena šola Murska Sobota, Biotehniška šola Rakičan, Šola za kmetijstvo in turizem Ptuj, Šolski center Ptuj, Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota, Srednja lesarska in gozdarska šola ter Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci, ob njih pa še razni zavodi in Cehovsko društvo kovačev Slovenije. Med drugim so obiskovalci lahko videli, kako se podkuje konja, predstavil se je nožar, ki izdeluje meče, pa mojster, ki izdeluje sekire izključno za filmsko industrijo.

festival-rokodelstva, negova, rokodelci, ludvik-fekonja
Maja Hajdinjak
Festival rokodelstva na negovskem gradu.

Ob tem so bili obiskovalcem na voljo organizirani vodeni ogledi gradu za skupine, ogledati si je bilo mogoče grajski zeliščni vrt in bližnjo cerkev, program so popestrili tudi karateisti iz Shotokan karate-do kluba Gornja Radgona. Poleg podjetja A & F so izvedbo festivala omogočili še omenjeno cehovsko društvo in zavod Kultprotur, kot je za naš medij še povedal Ludvik Fekonja, pa bodo podjetjem poslali predstavitev festivala z namenom, da vidijo, ali podjetja takšne projekte podpirajo in potrebujejo.

festival-rokodelstva, negova, rokodelci, ludvik-fekonja
Maja Hajdinjak
Festival rokodelstva na negovskem gradu.

festival-rokodelstva negova ludvik-fekonja kovaštvo-fekonja