vestnik

(FOTO) Na predvečer kulturnega praznika podelili nagrade za dosežke v kulturi

M. Ha., 7. 2. 2023
Aleš Cipot
Slovesnost MOMS ob slovenskem kulturnem prazniku
Aktualno

V Mestni občini Murska Sobota (MOMS) so na predvečer praznika pripravili slovesnost v Gledališču Park, kjer so podelili nagrade za dosežke v kulturi.

Plaketo MOMS za pomembne dosežke na področju kulture v letu 2023 je prejela Irma Brodnjak Firbas, višja kustodinja v Galeriji Murska Sobota. Kot so zapisali v obrazložitvi nagrade, Brodnjak Firbasova s svojim kritiškim in pedagoškim delom izkazuje rezultate, ki presegajo zgolj delovne naloge. To dejstvo potrjujejo tako razstave, ki jih je doslej pripravila v Galeriji Murska Sobota, kakor tudi razstave, na katere je bila povabljena kot gostujoča kustodinja. Razstave spremljajo publikacije z njenimi strokovnimi besedili. Obenem aktivno in uspešno sodeluje z lokalnimi vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami ter nevladnimi organizacijami.

slovesnost, kulturni-praznik, moms
Aleš Cipot
Slovesnost MOMS ob slovenskem kulturnem prazniku

Med pomembne razstave, ki jih je ob svojem pedagoškem delu pripravila v Galeriji Murska Sobota med letoma 2020 in 2022, sodijo razstave Mitje Stanka RETRO#MMXX, Lojzeta Logarja Črne slike in Davidovi vrtovi ter razstava Mirka Rajnarja Up. Med razstave, ki jih je kot gostujoča kustodinja realizirala in predstavila v drugih galerijah in s katerimi je bistveno prispevala k širši promociji kakovostne pomurske likovne umetnosti, pa sodijo razstave Sandija Červeka 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj ter Čas pozabe v Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj, razstava Tanje Trajbarič Lopert in Filipa Kulčarja Misterij v Galeriji Anteja Trstenjaka Ljutomer ter razstavi Nikolaja Beera Vračanje h koreninam v Kvartirni hiši Celje ter Slike in risbe v Mestni hiši Kranj.
Kako odmevno in dobro sprejeto je strokovno in pedagoško delo Irme Brodnjak Firbas v Galeriji Murska Sobota, kaže tudi dejstvo, da je kustodinja bila trikrat povabljena za članico Strokovne komisije za likovne in novomedijske umetnosti pri Prešernovem skladu, od oktobra leta 2021 pa je tudi članica Izvršnega odbora Sekcije za izobraževanje in komuniciranje pri Skupnosti muzejev Slovenije. »Delo Irme Brodnjak Firbas pomeni pomembno obogatitev kulturnega življenja Murske Sobote, prav tako pa tudi pomembno promocijo tako kakovostne likovne umetnosti kakor tudi delovanja Galerije Murska Sobota,« so med drugim še zapisali v obrazložitvi.

Priznanje za popularizacijo pevskih zborov med otroki
Priznanje MOMS za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti v občini v letu 2023 prejme Tjaša Šimonka Kavaš, profesorica glasbe na OŠ III. Kot je zapisano v obrazložitvi nagrade, je Šimonka Kavaševa v času, ko družba podpira individualizem in pomen posameznika, učencem uspela približati dejstvo, da je lepo, ko ustvarjajo nekaj s skupnimi močmi, in táko je petje v pevskem zboru. Zborovsko petje danes ne velja za moderno in navdušiti mlade zanj ni tako enostavno. Tjaša Šimonka Kavaš je v nekaj letih na Osnovni šoli III Murska Sobota uspela iz skromnih dveh zborov narediti kar štiri pevske zbore, tako 1. razredi pojejo v pevskem zboru Violinčki, drugi in tretji razredi se pridružujejo pevskemu zboru Muzika, 4. in 5. razredi so lahko člani Otroškega pevskega zbora OŠ III Murska Sobota, učenci od 6. do 9. razreda pa prepevajo v Mladinskem pevskem zboru OŠ III Murska Sobota. Na OŠ III Murska Sobota tako danes v zboru poje več kot četrtina učencev šole, v šolskem letu 2022/23 je k zboru prijavljenih več kot 120 učencev. Kljub koronskim ukrepom in neugodnim razmeram za pevske zbore je učiteljici v preteklem obdobju uspelo obdržati večino pevcev v zborih ne glede na to, da je veliko učiteljev glasbe po Sloveniji poročalo o drastičnem upadu pevcev v pevskih zborih.

slovesnost, kulturni-praznik, moms
Aleš Cipot
Slovesnost MOMS ob slovenskem kulturnem prazniku

Ob številnih nastopih zborov je treba izpostaviti, da je mladinski zbor dosegel zlato priznanje na regijskem in tudi na državnem nivoju, učenci OŠ III pa so s petjem sodelovali tudi na proslavi ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matični domovini. V zadnjih letih se je Šimonka Kavaševa povezala z Osnovno šolo Beltinci in pevci obeh šol so s skupnimi močmi pripravili že več koncertov. Najbolj odmeven projekt je bil Tam v meglicah nad mursko vodo, ko se jim je na koncertih pridružil Vlado Kreslin. Učitelja Tjaša Šimonka Kavaš in Miha Kavaš sta po projektu izdala tudi pesmarico Tam v meglicah nad mursko vodo, ki je izšla pri založbi Kreslin in tako ponudila svoje priredbe drugim učiteljem in zborovodjem. Tudi letos šoli pripravljata skupen projekt. »Tjaša Šimonka Kavaš je uspela popularizirati pevske zbore in tako skrbi za to, da učenci krepijo timski duh, z nastopi gradijo svojo samopodobo in samozavest, predvsem pa se zavedajo, da skupaj zmorejo več in bolje,« so še zapisali.
Vsestranski gimnazijec
Priznanje MOMS za uspešno delo mladih ustvarjalcev v letu 2023 prejme Vitja Rodež, dijak 3. letnika umetniškega oddelka Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Končal je višjo stopnjo osnovne glasbene šole pri predmetu tolkala. Že v osnovni šoli je bil vključen v različne ustvarjalne projekte. Najbolj je aktiven na filmskem in glasbenem področju. Ustvaril je več kratkih filmov, prvega že v osnovni šoli, ko si je čas karantene krajšal s snemanjem filmov. Njegov film Skrivnost, ki se skriva v moji omari so med 80 filmi izbrali na 1. festivalu KoronaFESTfulFejstFilma, ki ga je organiziral Javni sklad za kulturne dejavnosti. Zanj je sam napisal scenarij, odigral pet vlog, ga posnel in zmontiral. Srhljivka O njem se govori pripoveduje o navideznem strahu in o tem, kako mladi doživljajo svet. Grozljivka Lahko bi bil lep dan pa govori o treh prijateljih, ki se znajdejo v prazni šoli in v krempljih skrivnostnega hišnika. Srhljivka in grozljivka sta posneti v slengu in narečju ter imata slovenske podnapise.

slovesnost, kulturni-praznik, moms
Aleš Cipot
Slovesnost MOMS ob slovenskem kulturnem prazniku

Vitja Rodež pri uresničitvi svojih filmskih projektov zna pritegniti mlade ter ustvariti utečeno in angažirano filmsko ekipo. V različnih vlogah pogosto sodeluje z drugimi mladimi filmarji, med drugim s Katjušo Peterka pri dokumentarcu Ljubezen?, s katerim je zmagala na filmskem festivalu Videomanija. Za skupino džeZZva je leta 2021 izdelal video animacijo za njihovo skladbo Svobodno čez obzorje iz albuma Sintur.
Ob filmskem ustvarjanju je bobnar in član rock skupine Ka Te Trga, ki jo sestavljajo še kitarist in vokalist Tine Lukač in basist Matevž Filipič, s katero obujajo zlata leta rocka, vse bolj pa se posvečajo skladanju avtorskih skladb. Za njimi je nekaj odmevnih koncertov, med drugim na Mikkovem malem velikem odru, na Grossmannovem festivalu, Maratonu treh src in drugih prizoriščih. Skupino vabijo na glasbene festivale, tudi na festival Špil Liga, ki ga organizira Kino Šiška iz Ljubljane. Skupaj s Katjušo Peterka in Izidorjem Vogrincem, vsi so dijaki GFML, snemajo Nori podcast, kjer gostijo mlade, aktivne in nadobudne Pomurce ter z njimi odpirajo in debatirajo na različne zanimive, aktualne in včasih drzne teme.
Slavnostni govornik na slovesnosti je bil direktor Pomurskega muzeja Murska Sobota Branko Kerman, za glasbeno popestritev dogodka pa so poskrbeli Katja Šulc & band.
slovenski-kulturni-praznik mestna-občina-murska-sobota slovesnost gledališče-park