Kot je povedala Karmen Žibret Kavčič, predsednica TD Radenci, je namen prireditve ravno druženje domačih ljubiteljskih izdelovalcev salam, ki vsa ta leta z veseljem prinašajo salame na ocenjevanje. Letos je šestčlanska komisija, ki ji je tokrat izjemoma predsedoval Ljubo Fekonja, ocenjevala 59 vzorcev, najboljših šest so nato razglasili na slovesnii prireditvi, ki je potekala v hotelu Radin v Radencih.
Finalisti, ki se bodo 11. maja letos udeležili slovenskega finala salamiad v Šmarjeti, so postali Robert Smeh, Franc Žalig, Niko Časar, Miha Cigoj, Maksimilijan Kvas in Viktor Zemljič, ki je sicer postal tudi prvak 23. pomurske salamiade.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuZakon za narodne skupnosti bivše SFRJ: Manjšinskih sanj ne uresničuje
Pomurski Hrvati in Srbi do predloga ravnodušni – V Novi Sloveniji bi zaradi njega šli na referendum.
Za dobro salamo pa se mora sicer uskladiti več stvari, kot je povedal predsednik ocenjevalne komisije, zagotovo so bistvene tudi vremenske razmere, vendar pa letošnja zima za pridelovalce ni bila prijazna. Ocenjevalci sicer ocenjujejo tako videz kot prerez in okus posamezne salame, kjer se še vedno pojavljajo precejšnje razlike. Kljub temu se po besedah organizatorjev kakovost salam skozi vsa ta leta izboljšuje.
Ker pa je prireditev, ki so jo organizatorji pred 23. leti prenesli z Dolenjske, vsa ta leta tako uspešna, želijo čez dve leti, ko bo torej 25. pomurska salamiada, tu organizirati tudi slovenski finale salamiade.